جلد 36، شماره 1 - ( 4-1391 )                   جلد 36 شماره 1 صفحات 28-19 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

محمودی راد مهناز، دهقانی فائزه، میرزایی منصوره، قاسمی مریم، مصفا نریمان. بررسی تأثیر جانشین پوستی تهیه شده از کشت هم‌زمان کراتینوسیت و فیبروبلاست روی داربست کلاژنی در ترمیم زخم پوست موش صحرایی . پژوهش در پزشکی. 1391; 36 (1) :19-28

URL: http://pejouhesh.sbmu.ac.ir/article-1-1005-fa.html


بخش پاتولوژی، بیمارستان بوعلی سینا ساری، دانشگاه علوم پزشکی مازندران ، mansoorehmirzaei@yahoo.com
چکیده:   (9179 مشاهده)
چکیده سابقه و هدف: با توجه به شیوع و روند رو به افزایش انواع زخم‌ها و عوارض شناخته شده آن‌ها و عدم درمان ناکافی روش‌های درمانی متداول و گزارش‌هایی از موفقیت استفاده از جانشین‌های پوستی تهیه شده از کشت هم‌زمان کراتینوسیت و فیبروبلاست روی داربست کلاژنی و عدم گزارشی از تجربه آن در ایران، این تحقیق با انتقال جانشین پوستی ساخته شده روی زخم تجربی ایجاد شده در موش صحرایی انجام گرفت. روش بررسی: این تحقیق به روش تجربی روی پنج سر موش صحرایی سفید نر نژاد ویستار با ایجاد ده زخم به ابعاد 2×2 سانتی‌متر مربع روی پشت آن‌ها، در گروه تجربی با استفاده از جانشین پوستی و در گروه شاهد بدون هیچ مداخله‌ای صورت گرفت. زخم‌ها پس از ده روز پیگیری شدند و وضعیت ترمیم با شاخص‌های کیفی میزان ترمیم، واسکولاریزاسیون و شدت فیبروز و نکروز و نیز با شاخص‌های کمی ضخامت لایه اپیتلیال، تعداد فولیکول مو و بررسی تعداد فیبروبلاست، کراتینوسیت، لنفوسیت و نوتروفیل بررسی و وضعیت آن‌ها در دو گروه با آزمون‌های دقیق فیشر، t-test و Mann-Whitney U Test مورد قضاوت قرار گرفت. یافته‌ها: در تمامی شاخص‌های مورد بررسی، وضعیت ترمیم زخم گروه تجربی بهتر از گروه شاهد بود و از نظر شدت فیبروز بالای 50% گروه تجربی بهتر بود (05/0>p) و ضخامت لایه اپیتلیال در گروه شاهد 4/20±4/30 و در گروه تجربی 8/73±5/180 (01/0>p) و همینطور تعداد فیبروبلاست‌ها و کراتینوسیت‌ها در گروه تجربی بیشتر از شاهد بود (05/0>p). نتیجه‌گیری به نظر می‌رسد که جانشین پوستی تهیه شده از کشت هم‌زمان فیبروبلاست‌ها و کراتینوسیت‌ها روی داربست کلاژنی و قرار دادن آن در محل زخم موجب بهبود روند ترمیم زخم می‌شود. با توجه به محدودیت‌های این تحقیق، مطالعات بیشتر را در این زمینه توصیه می‌کنیم. واژگان کلیدی: فیبروبلاست، کراتینوسیت، داربست کلاژنی، ترمیم زخم.
متن کامل [PDF 255 kb]   (8342 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: آسیب‌شناسی
دریافت: 1391/4/20 | انتشار: 1391/3/26

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

Creative Commons License
This Journal is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License | Research in Medicine

Designed & Developed by : Yektaweb