پژوهشکده علوم غدد درونریز و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ، parvin.mirmiran@gmail.com
چکیده: (3672 مشاهده)
هدف: اثرات داروهای گیاهی در کنترل بیماریهای مزمن مانند دیابت در دست بررسی است. یکی از داروهای گیاهی که اخیرا در کنترل دیابت مورد توجه قرار گرفته است سیاهدانه است. مکانیسم اثر سیاهدانه در کنترل دیابت چندان مشخص نیست. یکی از مکانیسمهای مرتبط با دیابت نوع 2 که منجر به بهبود مقاومت به انسولین میشود افزایش غلظت آدیپونکتین و کاهش غلظت لپتین سرم است، ولی مطالعات محدودی اثر روغنی سیاهدانه را بر روی غلظت لپتین و آدیپونکتین مورد بررسی قرار دادهاند. هدف از این مطالعه کارآزمایی بالینی کنترلدار دو سوکور تصادفی بررسی اثر عصاره روغنی سیاهدانه بر غلظت لپتین و آدیپونکتین سرم در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 می باشد.
روش کار: در این مطالعه کارآزمایی بالینی، چهل و سه بیمار مبتلا به دیابت نوع 2 با سن 30 تا 55 سال (20 زن، سن 3/6±7/53 سال) به طور تصادفی به دو گروه مداخله (23 نفر) و گروه کنترل (20 نفر) تقسیم شدند. گروه مداخله روزانه 2 کپسول (500 میلیگرم عصاره روغنی سیاهدانه) و گروه کنترل روزانه دو کپسول (500 میلیگرم دارونما) را به مدت 8 هفته مصرف کردند. غلظت لپتین و آدیپونکتین در ابتدای مطالعه و پس از 8 هفته اندازهگیری شد. برای محاسبه تغییرات غلظت لپتین و آدیپونکتین سرم، از مقادیر پایان مطالعه و ابتدای مطالعه استفاده شد و مقادیر ابتدای و پایان مطالعه با استفاده از آزمون زوجی t آنالیز شد.
نتایج: عصاره روغنی سیاهدانه به طور معنیداری در گروه مداخله (مقادیر پایه 6/0±3/7، پس از مداخله 3/0±2/5، 055/0>P) در مقایسه با گروه کنترل (مقادیر پایه 9/0±6/7، پس از مداخله 9/0± 8/7، 41/0>P) کاهش یافت. هیچ تغییری در غلظت آدیپونکتین پس از مصرف دارونما یا عصاره روغنی سیاهدانه مشاهده نشد.
بحث و نتیجه گیری: به نظر میرسد که عصاره روغنی سیاهدانه سبب کاهش غلظت لپتین سرم در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 میشود ولی تاثیر معنیداری بر غلظت آدیپونکتین سرم بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 ندارد.
نوع مطالعه:
پژوهشی |
موضوع مقاله:
علوم تغذیه - صنایع غذایی دریافت: 1398/4/11 | پذیرش: 1398/7/24 | انتشار: 1399/4/7