جلد 25، شماره 4 - ( زمستان 1380 )                   جلد 25 شماره 4 صفحات 262-257 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML Print


چکیده:   (8583 مشاهده)

سابقه و هدف: بیماریهای انگلی، از جمله بیماریهای منتقله توسط حلزونهایی نظیر هتروفیدوزیس، از دیر باز شناخته شده‌اند، ولی این بیماری تنها در یک دهه اخیر به عنوان یک بیماری انسانی در ایران و بدون تعیین میزبان واسط آن شناخته و معرفی شده است. هدف از این تحقیق شناسایی حلزونهای ناقل بیماری هتروفیدوزیس در استان خوزستان یعنی کانون اندمیک بیماری است.

مواد و روشها: به همین منظور 1200 حلزون ملانوئیئس توبرکولاتا (Melanoides tuberculata) و 1700 حلزون ملانوپسیس (Melanopsis) موجود در کانونهای آلوده انسانی جمع‌آوری و در شرایط زنده به آزمایشگاه منتقل و سپس سرکرها به دو روش لوله گذاری و یا له کردن (Crush) حلزونهای آلوده به دست آمدند. سرکرهای جمع‌آوری شده پس از ترسیم به کمک منابع معتبر و یا آلودگی تجربی در ماهی گامبوزیا (Gambusia affinis) تشخیص داده شدند.

یافته‌ها: در این مطالعه سرکرهای هاپلوکیس پومیلیو (Haplorchis pumilio) و هاپلورکسیس تائیشوئی (H. Taichui) و استالنت کاسموس فالکاتوس (Stellantchasmus) و سنتروسستوس فورموزانوس (Centrocestus Formosanus) که همگی از انگلهای خانواده هتروفیده هستند بدست آمدند.

نتیجه‌گیری و توصیه‌ها: نتایج این مطالعه نشان می‌دهد حلزونهای ملانوئیدس توبرکولاتا و ملانوپسیس میزبان واسط اول بیماری هتروفیدوزیس در خوزستان هستند.

واژه‌های کلیدی: هتروفیده، حلزون، میزبان واسط
متن کامل [PDF 222 kb]   (1824 دریافت)    
نوع مطالعه: عمومی | موضوع مقاله: بین رشته ای ( مدیریت آموزشی، تحقیقات آموزشی، آموزش پزشکی )
دریافت: 1381/10/14 | انتشار: 1380/9/24

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.