جلد 45، شماره 3 - ( 7-1400 )                   جلد 45 شماره 3 صفحات 91-86 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


گروه رادیولوژی، دانشگاه علوم پزشکی وخدمات بهداشتی درمانی زاهدان، دانشکده پزشکی، گروه رادیولوژی، زاهدان، ایران ، Sharareh.sanei@gmail.com
چکیده:   (2768 مشاهده)
سابقه و هدف: ناهنجاری‌های مادرزادی از جمله علل اصلی سقط جنین بوده که برخی از آن‌ها پیش از تولد، قابل تشخیص است. این ناهنجاری‌ها به وسیله روش‌های ساده‌ای همچون سونوگرافی و نیز روش‌هایی مانند آزمون‌های غربالگری که به سهولت در دسترس هستند، پیش از تولد شناسایی شده و در صورت امکان می‌توان با روش‌هایی مانند سقط جنین، از تولد یک نوزاد با چنین ناهنجاری‌هایی پیشگیری کرد. هدف این مطالعه، سنجش میزان عوارض احتمالی در دو روش CVS و آمنیوسنتز در مادران با شک به آنومالی‌های کروموزومی یا تالاسمی بود.
مواد و روش‌‌ها: این پژوهش، یک مطالعه از نوع توصیفی - مقطعی بوده و در آن تمامی مادران مشکوک به داشتن جنین دچار ناهنجاری کروموزومی و یا تالاسمی مراجعه‌کننده به بیمارستان علی بن ابیطالب زاهدان، از مهر 1394 تا مهر 1395 (در مجموع 150 مادر که به گروه آمنیوسنتر به تعداد 100 نفر با میانگین سن حاملگی 15 هفته و چهار روز و گروه CVS به تعداد 50 نفر با میانگین سن حاملگی 13 هفته و یک روز، تقسیم شده بودند)، بررسی شدند. این پروسیجرها از سوی یک متخصص رادیولوژی انجام شدند. قبل از انجام پروسیجر، مادر تحت سونوگرافی قرار گرفت تا صرف‌نظر از تعیین سن، تعیین وضعیت جفت و مایع آمنیوتیک، سلامت جنین نیز ارزیابی شود. پس از انجام پروسیجر نیز هر بیمار برای مدت 14 روز تحت نظر قرار گرفت تا در صورت بروز عوارضی نظیر خونریزی واژینال، نشت مایع آمنیوتیک، سقط جنین، PROM و کوریوآمنیوتیت، اقدام‌های لازم انجام شود. اطلاعات به دست آمده از این مطالعه، در نهایت نتایج وارد نرم‌افزار SPSS 18 شد و توسط آزمون‌های آماری T و فیشر آنالیز شد.
یافته‌ها: در مطالعه  انجام شده، تنها دو عارضه یعنی نشت مایع آمنیوتیک و خونریزی واژینال در کل جمعیت 150 مادر مطالعه شده دیده شد. میزان بروز خونریزی واژینال در گروه  CVSدو مورد (4درصد) و در گروه آمنیوسنتز یک مورد (1درصد) بود که 465/0 = P value را به خود اختصاص می‌داد. همچنین عارضه نشت مایع آمنیوتیک نیز در گروه CVS یک مورد (2درصد) و در گروه آمنیوسنتز دو مورد (2درصد) بود که 465/0 = P value را به خود اختصاص می‌داد. در این مطالعه هیچ موردی از سقط جنین، PROM و کوریوآمنیوتیت مشاهده نشده است.
نتیجه‌گیری: نتایج حاصل از این مطالعه نشان می‌دهد که عوارض وابسته به پروسیجر در آمنیوسنتز تفاوت چشم‌گیری با CVS ندارد و از این رو می‌توان از هر دو روش بالا برای تشخیص پیش از تولد در حاملگی‌های با خطر بالا استفاده کرد.
متن کامل [PDF 515 kb]   (428 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: رادیولوژی
دریافت: 1399/2/24 | پذیرش: 1399/7/13 | انتشار: 1400/10/19

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.