XML English Abstract Print


دانشگاه اراک ، m-ghorbanpour@araku.ac.ir
چکیده:   (420 مشاهده)
چکیده
سابقه و هدف: استفاده از فرآورده­های گیاهی دارای خواص ضدمیکروبی در سال­های اخیر بسیار مورد توجه محققین قرار گرفته است. عصاره­های گیاهی بویژه عصاره اسطوخودوس به دلیل دارا بودن اسیدهای فنولی و ترکیبات ترپنوئیدی موثر از نظر کاربرد آن در صنایع دارویی و پزشکی از اهمیت و جایگاه ویژه­ای برخوردار می­باشند. این مطالعه با هدف بررسی خواص ضد باکتریایی عصاره­های اسطوخودوس بر برخی باکتری­های شایع بیماریزای بیمارستانی در مقایسه با آنتی بیوتیک­ها در شرایط آزمایشگاهی اجرا شد.
مواد و روشها: در این مطالعه که یک تحقیق تجربی و از نوع مطالعات آزمایشگاهی است، از سرشاخه­های گیاه اسطوخودوس جهت تهیه عصاره­های اتانولی و متانولی در غلظت­های مختلف (500، 250، 125، 5/62، 25/31، 62/15، 81/7  میلی­گرم بر دسی لیتر) به روش ماسیراسیون استفاده گردید. برای شناسایی و سنجش اسیدهای فنولی از قبیل رزمارینیک اسید و کافئیک اسید در عصاره­ها از دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارآیی بالا (HPLC) استفاده شد. جهت تعیین قطر هاله­ عدم رشد و حداقل غلظت بازدارندگی (MIC) و حداقل غلظت کشندگی (MBC) از روش انتشار از چاهک در آگار و روش میکرودایلوشن بر روی چهار سویه از باکتری‌های شایع بیماریزا شامل سالمونلا تیفی‌موریوم (Salmonella typhimuriumشیگلا دیسانتری (Shigella dysenteriaeاستافیلوکوکوس اورئوس (Staphylococus aureus) و استرپتوکوک پیوژنز(Streptococcus pyogenes) استفاده گردید. تجزیه و تحلیل اطلاعات حاصل با استفاده از آنالیز واریانس یک‌طرفه (One-way ANOVA) در سه تکرار در سطح 01/0p<  انجام شد.
یافتهها: میزان هر دو ترکیب رزمارینیک اسید (5/0± 6/4 ­گرم در 100 گرم وزن خشک) و کافئیک اسید (2/0± 7/2 گرم در 100 گرم وزن خشک) در عصاره متانولی بیشتر از عصاره اتانولی بود. بین غلظت‌های مختلف عصاره اتانولی، تنها غلظت‌های 500 و 250 میلی‌گرم بر دسی‌‌لیتر عصاره به ترتیب با ایجاد 1/0±12 و2/0± 10 میلی‌متر قطر هاله عدم رشد موثر بوده است. حداقل غلظت میکروب‌کشی در همه آنتی‌بیوتیک­ها و باکتری‌های بیماری‌زا در غلظت 125 میلی‌گرم بر دسی‌لیتر عصاره متانولی بدست آمد. حداقل غلظت مهار کنندگی برای باکتری‌های استافیلوکوکوس اورئوس و شیگلا دیسانتری در غلظت 250 میلی‌گرم بر دسی‌لیتر عصاره­ها حاصل شد.
نتیجه­گیری: عصاره متانولی گیاه اسطوخودوس احتمالا به دلیل استخراج بیشتر اسیدهای فنولی تاثیر بازدارندگی بهتری نسبت به عصاره اتانولی علیه باکتری های مورد آزمایش داشت.
     
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: سایر
دریافت: 1400/4/22 | پذیرش: 1400/11/19

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

Creative Commons License
This Journal is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License | Research in Medicine

Designed & Developed by : Yektaweb