دانشگاه اراک ، m-ghorbanpour@araku.ac.ir
چکیده: (420 مشاهده)
چکیده
سابقه و هدف: استفاده از فرآوردههای گیاهی دارای خواص ضدمیکروبی در سالهای اخیر بسیار مورد توجه محققین قرار گرفته است. عصارههای گیاهی بویژه عصاره اسطوخودوس به دلیل دارا بودن اسیدهای فنولی و ترکیبات ترپنوئیدی موثر از نظر کاربرد آن در صنایع دارویی و پزشکی از اهمیت و جایگاه ویژهای برخوردار میباشند. این مطالعه با هدف بررسی خواص ضد باکتریایی عصارههای اسطوخودوس بر برخی باکتریهای شایع بیماریزای بیمارستانی در مقایسه با آنتی بیوتیکها در شرایط آزمایشگاهی اجرا شد.
مواد و روشها: در این مطالعه که یک تحقیق تجربی و از نوع مطالعات آزمایشگاهی است، از سرشاخههای گیاه اسطوخودوس جهت تهیه عصارههای اتانولی و متانولی در غلظتهای مختلف (500، 250، 125، 5/62، 25/31، 62/15، 81/7 میلیگرم بر دسی لیتر) به روش ماسیراسیون استفاده گردید. برای شناسایی و سنجش اسیدهای فنولی از قبیل رزمارینیک اسید و کافئیک اسید در عصارهها از دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارآیی بالا (HPLC) استفاده شد. جهت تعیین قطر هاله عدم رشد و حداقل غلظت بازدارندگی (MIC) و حداقل غلظت کشندگی (MBC) از روش انتشار از چاهک در آگار و روش میکرودایلوشن بر روی چهار سویه از باکتریهای شایع بیماریزا شامل سالمونلا تیفیموریوم (Salmonella typhimurium)، شیگلا دیسانتری (Shigella dysenteriae)، استافیلوکوکوس اورئوس (Staphylococus aureus) و استرپتوکوک پیوژنز(Streptococcus pyogenes) استفاده گردید. تجزیه و تحلیل اطلاعات حاصل با استفاده از آنالیز واریانس یکطرفه (One-way ANOVA) در سه تکرار در سطح 01/0p< انجام شد.
یافتهها: میزان هر دو ترکیب رزمارینیک اسید (5/0± 6/4 گرم در 100 گرم وزن خشک) و کافئیک اسید (2/0± 7/2 گرم در 100 گرم وزن خشک) در عصاره متانولی بیشتر از عصاره اتانولی بود. بین غلظتهای مختلف عصاره اتانولی، تنها غلظتهای 500 و 250 میلیگرم بر دسیلیتر عصاره به ترتیب با ایجاد 1/0±12 و2/0± 10 میلیمتر قطر هاله عدم رشد موثر بوده است. حداقل غلظت میکروبکشی در همه آنتیبیوتیکها و باکتریهای بیماریزا در غلظت 125 میلیگرم بر دسیلیتر عصاره متانولی بدست آمد. حداقل غلظت مهار کنندگی برای باکتریهای استافیلوکوکوس اورئوس و شیگلا دیسانتری در غلظت 250 میلیگرم بر دسیلیتر عصارهها حاصل شد.
نتیجهگیری: عصاره متانولی گیاه اسطوخودوس احتمالا به دلیل استخراج بیشتر اسیدهای فنولی تاثیر بازدارندگی بهتری نسبت به عصاره اتانولی علیه باکتری های مورد آزمایش داشت.
نوع مطالعه:
پژوهشی |
موضوع مقاله:
سایر دریافت: 1400/4/22 | پذیرش: 1400/11/19
ارسال پیام به نویسنده مسئول