استادیار، زیست شناسی علوم جانوری، گروه زیست شناسی، واحد سنندج، دانشگاه آزاد اسلامی، سنندج، ایران ، Mozaffari_Ziba882@yahoo.com
چکیده: (384 مشاهده)
چکیده
سابقه و هدف: امروزه، استفاده از فلزات نظیر نقره، مس، طلا و آلومینیوم در فرمهای مختلف ازجمله نانوذرات به عنوان ترکیباتی ضد میکروبی و باکتریکش رواج پیدا کرده است. این مطالعه به منظور بررسی اثر نانوذره روی بر باکتری سودوموناس آئروژینوزا ATCC 27853) انجام گرفت.
مواد و روشها: در این مطالعه تجربی نانوذره روی از شرکت نانو پارس، تهران تهیه گردید. از باکتری سودوموناسآئروژینوزا (ATCC 27853) بهعنوان میکروارگانیسم مورد آزمایش استفاده شد. مقایسه فعالیت ضدباکتریایی نانو ذره روی با بنزآلکونیوم با استفاده از روش انتشار در آگار (دیسک دیفیوژن) و رقتسازی سریالی (دایلوشن) مورد بررسی قرار گرفت. دادههای به دست آمده، توسط نرم افزار spss ورژن 22 (IBM, Armonk, NY, USA) و با استفاده از روش آماری آنالیز واریانس یکطرفه (One way ANOVA) و آزمون توکی مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
یافتهها: نتایج حاکی از آن بود که با اضافه شدن نانو ذرات روی به حلال بنزآلکونیوم کلراید میانگین قطرهاله عدم رشد باکتری سودوموناس از 1±9 به 05/3± 66/19 افزایش داشت (001/0 P-value =) . میزان MIC و MBC برای نانوذره روی به ترتیب 15/0 و 24/0 میلی گرم بر میلی لیتر بود. در حالی که میزان MIC و MBC برای نانوذره روی+ حلال بنزآلکونیوم کلراید 10 درصد به ترتیب 03/0 و 04/0 بود. که این امر نشاندهنده فعالیت ضدباکتریایی بسیار خوب نانو ذرات در ترکیب با حلال بنزآلکونیوم کلراید بر علیه باکتری سودوموناس بوده است.
نتیجهگیری: به نظر میرسد که استوک نانو ذرات با حلال بنزآلکونیوم کلراید در مقابل باکتری سودوموناس آئروژینوزا در غلظتهای مختلف دارای اثر باکتریکشی یا ممانعت کنندگی رشد است و در غلظتهای بیشتر از غلظت MIC دارای اثر باکتریکشی سریع است. از نانوذره اکسید روی می توان برای پیشگیری و یا کمک به درمان عفونتهای سودوموناس آئروجینوزا استفاده کرد.
نوع مطالعه:
پژوهشی |
موضوع مقاله:
میکروبشناسی دریافت: 1400/4/27 | پذیرش: 1400/11/19
ارسال پیام به نویسنده مسئول