جستجو در مقالات منتشر شده


۱۴ نتیجه برای محرابی

فیروزه جزایری، پروین میرمیران، مهدی هدایتی، یدالله محرابی، لیدا نوایی، دکتر فریدون عزیزی،
جلد ۲۲، شماره ۱ - ( فروردین - خرداد ۱۳۷۷ )
چکیده

با توجه به اینکه نوع کربوهیدرات موجود در مواد غذائی می تواند تاثیر متفاوتی در افزایش قند خون داشته باشد، برای اولین بار در کشور این بررسی به منظور مقایسه شاخص گلیسمی خربزه، هندوانه، انگور و گلابی در افراد سالم، IGT و دیابتی غیر وابسته به انسولین انجام شد. تعداد ۳۲ زن با میانگین سنی ۷±۵۳ سال در سه گروه سالم (۸ نفر)، IGT ۱۲( نفر) و دیابتی (۱۲ نفر) به روش نمونه گیری تصادفی از طریق مشابه سازی انتخاب شدند. افراد مورد بررسی ۵ بار متوالی به فواصل ۲ تا ۴ روز به مرکز بهداشت ورامین مراجعه نمودند. در هر روز، افراد مورد بررسی به ۵ گروه تقسیم شده و هر گروه یکی از مواد غذایی مورد آزمایش را به میزانی که حاوی ۵۰ گرم کربوهیدرات بود مصرف می نمودند، نمونه های خون در دقایق صفر، ۱۵ ، ۳۰، ۶۰، ۱۲۰ و ۱۸۰ برای اندازه گیری قند با استفاده از اتوآنالیزر گرفته می شد. در جلسات بعد هر فرد ماده غذایی دیگری را دریافت می کرد؛ به طوری که افراد هر ۵ ماده غذایی را مصرف نمودند میانگین شاخص گلیسمی هندوانه، خربزه، انگور و گلابی به ترتیب ۲۲±۴۷، ۲۲±۴۴،۲۶±۴۷، ۲۲±۴۳ بود که اختلاف معنی داری بین آنها مشاهده نگردید. مقایسه شاخص گلیسمی میوه ها در سه گروه مورد بررسی نیز تنها انگور اختلاف معنی داری را بین گروه دیابتی با دو گروه دیگر نشان داد. دلتا ماگزیمم (اختلاف قند خون حداکثر تا ناشتا) برای نان، هندوانه، خربزه، انگور و گلابی به ترتیب ۷۱±۱۴۲، ۵±۸۲، ۵۱ ±۸۱، ۴۸ ±۷۸ و ۵۸ ±۷۵ میلی گرم در دسیلیتر بود و t ماکزیمم (زمان رسیدن قند خون به حداکثر) برای نان ۱۸ ±۵۰، هندوانه ۱۹±۲۵، خربزه ۲۲ ± ۳۵، انگور ۲۱ ± ۲۹ و گلابی ۲۰± ۲۷ دقیقه بود. نان دیرتر از میوه ها قند خون را افزایش میداد ولی میزان افزایش به مراتب بیش از میوه های بررسی شده بود.
نتایج این بررسی نشان داد که هندوانه، خربزه، انگور و گلابی جزء مواد غذایی با شاخص گلیسمی پائین بوده و براحتی میتوانند در برنامه غذایی بیمارن دیابتی مصرف شوند.

لیدا نوایی، مسعود کیمیاگر، رامبد حاجی پور، فریدون عزیزی، یدالله محرابی،
جلد ۲۲، شماره ۱ - ( فروردین - خرداد ۱۳۷۷ )
چکیده

خلاصه:
هیپرکلسترولمی و هیپرتری گلیسریدمی هر دو عامل خطر دار مهم بیماریهای ایسکمیک قلبی می باشند. در یک بررسی که روی جمعیت ۲۴۴۰۰۰ نفری اسلامشهر انجام شد، ۲۰۳۳ نفر (۴۱ درصد مرد و ۵۹ درصد زن) بالای ۳۰ سالگی از طریق نمونه گیری تصادفی منظم (سیستماتیک) از نواحی ۱۷ گانه اسلام شهر انتخاب شدند. قد و وزن اندازه گیری و نمایه توده بدن محاسبه شد. میزان تری گلیسرید و غلظت کلسترول به وسیله دستگاه ۱۰۰۰ RA اتوآنالیزر تعیین شد. نتایج نشان داد که میانگین و انحراف معیار تری گلیسرید ۱۷۹±۲۲۸ میلی گرم در دسیلیتر است و مردان، در مقایسه با زنان، دارای تری گلیسرید بیشتری بودند. میزان تری گلیسرید در۴۳/۲ درصد افراد جامعه مورد بررسی (مردان ۴۷/۵ درصد و زنان ۴۰/۱ درصد) بیشتر از ۲۰۰ میلی گرم در دسیلیتر بود. میانگین و انحراف معیار کلسترول ۵۶±۲۳۸ میلی گرم در دسی لیتر و غلظت آن در ۴۲/۹ درصد افراد جامعه مورد بررسی (مردان ۴۱/۴ درصد و زنان ۴۳/۹ درصد) بیش از ۲۳۹ میلی گرم در دسیلیتر بود.۷۴/۷ درصد افراد مورد بررسی دارای کلسترول بیشتر از ۲۰۰ میلی گرم در دسی لیتر بودند. میانگین و انحراف معیار نمایه توده بدن افراد مورد بررسی ۴/۸± ۲/۸ کیلوگرم بر مترمربع بود. زنان نسبت به مردان به طور چشمگیری از افزایش وزن بیشتری برخوردار بودند (۰/۰۰۱>P).
۳۱/۱ درصد افراد مورد بررسی (مردان ۱۹/۲ درصد و زنان ۳۹/۱ درصد) فربهی متوسط و شدید داشتند. با ازدیاد سن متوسط نمایه توده بدن افزایش می یابد ولی این افزایش فقط تا ۵۰ سالگی ادامه پیدا می کند و پس از آن، نمایه توده بدن کاهش می یابد. غلظت کلسترول و تری گلیسرید خون با پیشرفت سن فزونی می یابد ولی در ششمین دهه زندگی غلظت تری گلیسرید کاهش پیدا می کند. بین نمایه توده بدن و غلظت کلسترول و نیز نمایه توده بدن و میزان تری گلیسرید ارتباط مستقیم معنی داری مشاهده شد.
با توجه به افزایش چشمگیر میزان تری گلیسرید، غلظت کلسترول و وزن در افراد مورد بررسی، ضروری به نظر می رسد که پژوهشهای گسترده ای در زمینه تعیین عوامل محیطی، به ویژه نقش برنامه های غذایی و فعالیت بدنی و ارائه رهیافت های مناسب برای پیشگیری از هیپرلیپیدمی و چاقی انجام شود.

لیدا نوایی، یدا... محرابی، مسعود کیمیاگر، فریدون عزیزی،
جلد ۲۲، شماره ۲ - ( تیر - شهریور ۱۳۷۷ )
چکیده

به رغم پیشرفتهای چشمگیر در زمینه تشخیص، درمان و کنترل فشار خون هنوز فزونی فشار خون یکی از علل عمده بیماریهای عروق مغز، کلیه و نیز نارسایی های قلبی محسوب می شود. از آنجا که کنترل چربی ها و قند خون به ویژه وزن افراد در پیشگیری و درمان فشار خون و نیز کاهش نیاز به داروهای پائین آورنده فشار خون حائز اهمیت زیادی است، این مطالعه اپیدمیولوژیک به منظور بررسی رابطه فشار خون با نمایه توده بدن، چربی و گلوکز خون در اسلام شهر واقع در ۳۰ کیلومتری جنوب غربی تهران به انجام رسید.
از جمعیت ۲۴۴۰۰۰ نفری اسلام شهر ۱۹۱۹ نفر (۴۰ درصد مرد و ۶۰ درصد زن) بالای ۳۰ سال، به روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای از نواحی ۱۷ گانه اسلامشهر برگزیده شدند. برای اندازه گیری کلسترول و تری گلیسرید و برای اندازه گیری قند خون یک نمونه خون ناشتا ۲ ساعت پس از خوردن ۷۵ گرم گلوکز نمونه خون اخذ شد، قد و وزن اندازه گیری و نمایه توده بدن محاسبه شد. فشار خون کلیه افراد در وضعیت نشسته اندازه گیری شد. قند خون به روش ارتوتولوئیدین، تری گلیسرید و کلسترول به وسیله دستگاه اتوآنالیز ۱۰۰۰RA تعیین شد. نتایج نشان داد که میانگین و انحراف معیار فشار خون سیستولی ۲۳±۱۲۸ میلی متر جیوه بود و بین مردان و زنان اختلاف معنی داری وجود نداشت. میانگین و انحراف معیار فشار خون دیاستولی ۷۸±۱۳ میلی متر جیوه بود و فشار خون دیاستوئی زنان نسبت به مردان به طور معنیداری بالاتر بود (۱۳±۷۸ زنان، ۱۳±۷۶ مردان و (۰/۰۰۳>P)، میانگین فشار خون دیاستولی و سیستولی در هر در جنس با بالا رفتن سن افزایش یافت. ولی افزایش فشار خون دیاستولی از دهه پنجم زندگی ثابت باقی ماند. میانگین و انحراف معیار قند خون دو ساعته در افراد مورد بررسی با فشار خون دیاستولی طبیعی، فزونی خفیف و فزونی شدید به ترتیب ۵۹ ±۱۲۰، ۶۴ ±۱۳۴ و ۹۴±۱۵۰  میلی گرم در دسی لیتر بود، این ارقام برای فشار خون سیستولی برابر ۵۵±۱۱۷ ، ۶۰ ±۱۲۸ و ۸۷ ±۱۵۶ میلی گرم در دسیلیتر بود، ۱۹ درصد افراد سالم، ۳۴ درصد افراد مبتلا به IGT و ۳۴ درصد افراد دیابتی دارای فزونی خقیف و شاید فشار خون دیاستولی بودند (۰/۰۱>P). این ارقام در مورد فشار خون سیستولی به ترتیب ۲۴، ۴۲ و ۵۰ درصد بود (۰/۰۱>P)، فشار خون دیاستولی در افراد با تری گلیسرید طبیعی و غیر طبیعی به ترتیب ۱۸ و ۲۷ درصد (۰/۰۰۱>P) و فشار خون سیستولی ۲۴ و ۳۴ درصد (۰/۰۰۱>P) بود. ۱۹ درصد افراد مورد بررسی با کلسترول طبیعی و ۲۶ درصد با کلسترول غیر طبیعی دارای فزونی فشار خون دیاستولی بوند (۰/۰۰۱>P). این ارقام در مورد فشار خون سیستولی به ترتیب ۲۴ و ۳۴ درصد بود (۰/۰۰۱>P). شیوع چاقی متوسط و شدید در افراد با فزونی فشار خون دیاستولی و سیستولی به ترتیب ۴۶ و ۴۱ درصد بود. چاقی همراه با فزونی فشار خون در زنان به مراتب بیشتر از مردان بود، ۱۳ درصد زنان و ۵/۷ درصد مردان مبتلا به فزونی فشار خون دیاستولی و ۱۳/۹ درصد زنان و ۸/۱ در اصل مردانی که فزونی فشار خون سیستولی داشتند، دچار چاقی متوسط و شدید بودند
نتایج این بررسی نشان می دهد که عارضه فشار خون در افراد بالاتر از ۳۰ سال از شیوع بالایی برخوردار است. افزایش فشار خون دیاستولیک در زنان و در مقایسه با مردان - و همبستگی موجود بین فشار خون و تری گلیسرید، کلسترول، چاقی و قند خون با اهمیت بوده و نیاز به بررسیهای بیشتری دارد.

فرزانه سروقدی، حاجیه شهبازیان، مهدی هدایتی، یدالله محرابی، فریدون عزیزی،
جلد ۲۴، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۷۹ )
چکیده

تیروئیدیت بعد از زایمان یکی از بیماریهای خود ایمنی تیروئید است که طی سال اول بعد از زایمان بروز می کند. این بیماری با ایجاد دوره های گذرای پر کاری و کم کاری تیروئید باعث خواهد شد مشکلات جسمی و روحی مادر بروز کند. تعدادی از مادران نیز به کم کاری دائم تیروئید مبتلا خواهند شد. به دلیل آنکه شیوع بیماری و سیر آن قبلا" در ایران بررسی نشده بود، این مطالعه در سالهای ۱۳۷۷-۷۸ در تهران انجام پذیرفت.
روش بررسی: ۱۰۴۰ نفر از مادران مراجعه کننده به ۵ مرکز بهداشتی - درمانی تهران مورد بررسی قرار گرفتند. در هر فرد علائم کم کاری، پرکاری، وجود گواتر بر اساس تقسیم بندی سازمان جهانی بهداشت و آزمایشهای  Anti tg ,T۳,T۴, RT۳U, TSHو Anti tpo در ماه سوم و نیز ۴/۵ ، ۶ و ۹ ماهگی پس از زایمان بررسی شد. افرادی که از نظر آزمایشگاهی، عملکرد تیروئید آنان دچار اختلال بود در گروه بیمار و سایر افراد در گروه شاهد قرار گرفتند. در گروه بیمار در هر مراجعه سونوگرافی تیروئید انجام و با گروه شاهد مقایسه شده.
 نتایج: شیوع تیروئیدیت در گروه مورد مطالعه ۱۱/۴ درصد بود. از این تعداد، ۶۸ نفر مبتلا به کم کاری، ۴۲ نفر مبتلا به پرکاری ایزوله تیروئید و ۹ نفر ابتدا پرکار و سپس کم کار تشخیص داده شدند. طی مطالعه یک بیمار نیز مبتلا به گریوز تشخیص داده شد. از گروه بیماران مبتلا به کم کاری، ۳۳ نفر به علت شدت علائم به درمان با لووتیروکسین نیاز داشتند و از این گروه ۶ نفر پس از قطع درمان در ماه دوازدهم بعد از زایمان TSH بار دیگر به حد کم کاری تیروئید رسید. گواتر قابل مشاهده در ۲۱/۸ درصد گروه بیمار و ۶/۷ درصد گروه شاهد دیده شد (۰/۰۰۱>P). در صد پادتن منبت ضد تیروئید در دو گروه بیمار و شاهد برای Anti tpo به ترتیب ۵/ ۶۱ و ۱۹ و برای Anti tg  ۵۸ و۶ درصد بود(۰/۰۰۱ >P). تغییرات خاص سونوگرافی به صورت هیپواکوژنیسیتی و ناهمگنی بافت نیروئید در بیش از ۹۶ درصد گروه بیمار و کمتر از ۷ درصد گروه شاهد وجود داشت (۰/۰۰۱ >P). بین بروز تیروئیدیت و پیشینه بیماریهای تیروئید در فرد و با خانواده ، سن مادر ، جنس نوزاد، شیردهی و تعداد زایمانهای ما در ارتباط معنی داری به دست نیامد.
نتیجه گیری: این مطالعه نشان می دهد که تیروئیدیت بعد از زایمان در تهران از شیوع نسبتا بالایی برخوردار است. کم کاری تیروئید مادران اغلب به درمان نیاز دارد و گروهی نیز مبتلا به کم کاری دائم تیروئید خواهند شد.

فریدون عزیزی، نوید سعادت، مازیار رحمانی، حبیب امامی، پروین میرمیران، رامبد حاجی پور، محمد مجید، جعفر قانبیلی، آرش قنبریان، یدا... محرابی،
جلد ۲۶، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۸۱ )
چکیده

سابقه و هدف : بیماری های قلبی – عروقی به یکی از شایع ترین بیماری های کشورهای در حال پیشرفت، به خصوص در مناطق شهری، تبدیل شده است. این مطالعه به منظور تعیین شیوع ریسک فاکتورهای قلبی – عروقی در جامعه شهری تهران، طراحی شده است.

مواد و روشها : شیوع و توزیع پرفشاری خون، استعمال سیگار، اختلالات چربی، دیابت شیرین و چاقی در ۱۵۰۰۵ فرد بالای ۳ سال که با روش نمونه برداری تصادفی خوشه ای از منطقه ۱۳ تهران از بهمن ۱۳۷۷ تا مرداد ۱۳۸۰ انتخاب شده بودند. تعیین گردید. کل انرژی دریافتی، درصد انرژی دریافتی از پروتئین، کربوهیدرات و چربی نیز در یک زیر گروه ۱۴۷۴ نفری با میانگین دوبار یاد آمد غذایی محاسبه گردید.

یافته‌ها : در بزرگسالان، ۷۸% زنان حداکثر یکی از ریسک فاکتورهای قلبی–عروقی را دارا بودند. درصد بزرگسالانی که دو یا بیش از دو ریسک فاکتور قلبی–عروقی داشتند، در زنان به طور معنی داری بیش از مردان بود. در کودکان و نوجوانان، فقط در ۹% پسران و ۷% دختران دو با بیش از دو ریسک فاکتور قلبی – عروقی مشاهده شد. میانگین درصد انرژی دریافتی از کربوهیدرات، پروتئین و چربی به ترتیب ۹/۶ ؟ ۸/۵۷، ۸/۱ ؟ ۱/۱۱ و ۲/۷ ؟ ۹/۳۰ بود.

نتیجه گیری و توصیه‌ها:شیوع ریسک فاکتورهای قلبی–عروقی در جامعه شهری تهران بالا است.در این میان بالا بودن کلسترول نام، پایین بودن سطح سرمیHDL-C و بالا بودن نسبت دور کمر به باسن (WHR) توجه ویژه ای را می طلبد. تغییر در شیوه زندگی موثرترین راهکار در پیشگیری و کنترل ریسک فاکتورهای قلبی – عروقی مطرح شود.


فریدون عزیزی، یداله محرابی، فراز والایی، یاسمن متقی پور، پریسا امیری، مژگان پادیاب،
جلد ۲۹، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۸۴ )
چکیده

سابقه و هدف: با توجه به شیوع بالای اختلالات روانی در دنیای امروز و نظر به اهمیت بروز این اختلالات در سنین نوجوانی، مطالعه حاضر به منظور آگاهی از وضعیت سلامت روان نوجوانان منطقه ۱۳ شهر تهران در قالب بخشی از مطالعه قند و لیپید تهران انجام شد. 

مواد و روشها :در یک مطالعه مقطعی از مجموع موارد مورد بررسی در طرح ملی قند و لیپید تهران، ۳۴۶ نوجوان ۱۹-۱۲ سال به تصادف انتخاب شدند .فرم اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه ۲۸ سئوالی سلامت عمومی (GHQ-۲۸( که قبلاً برای جمعیت ایرانی معتبر شده بود، توسط جمعیت مورد مطالعه تکمیل گردید .در این پرسشنامه امتیاز ۶ و بالاتر مشکوک به اختلال روانی در نظر گرفته شد .جهت مقایسه امتیازات کل پرسشنامه و خرده مقیاس ها بین دو جنس از آزمونهای کای دو و من ویتنی و برای مقایسه مقیاسها از آزمون فریدمن استفاده شد.

یافته ها :نمونه ها شامل ۱۵۰(۴/۴۳ (%پسر و ۱۹۶( ۶/۵۶ (%دختر بودند ,۱۸۴ نفر (۲/۵۳ (%نمره ۶ و بالاتر داشتند. میانگین و انحراف معیار نمره کل پرسشنامه ۱/۵±۹/۶ با میانه ۶ و میانگین و انحراف معیار مقیاسهای پرسشنامه شامل جسمانی سازی علائم، اضطراب و اختلالات خواب، اختلال عملکرد اجتماعی و افسردگی به ترتیب ۴/۱±۹/۰، ۷/۱±۳/۰،۱/۲±۷/۳ و ۷/۱±۰/۱ محاسبه گردید .میانه مقیاسهای مذکور به ترتیب ۰، ۱، ۴ و ۰ بود .در مقیاس عملکرد اجتماعی میزان سلامت روان کمتر از سایر موارد مشاهده گردید (۰۰۱/۰p< .(فراوانی نمرات ۶ و بالاتر در دختران به طور معنی داری بیشتر از پسران بود( ۶۵ %در مقابل ۳۵%، ۰۰۱/۰p<.( 

نتیجه گیری :بیش از نیمی از نوجوانان مورد بررسی تهرانی مشکوک به اختلال روانی بودند که در این میان دختران سهم بیشتری داشتند .با توجه به اهمیت دوران نوجوانی و با عنایت به نقش سلامت روان به عنوان یکی از ارکان سلامت عمومی، بررسی علل زمینه ساز اختلالات روانی در نوجوانان و راههای پیشگیری از آن بویژه در مقیاس عملکرد اجتماعی در مطالعات بعدی توصیه می گردد.
یدا... محرابی، مریم شبیری، حمید علوی مجد، نایبعلی احمدی،
جلد ۲۹، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۸۴ )
چکیده

  سابقه و هدف : فراتحلیل عبارت است از ادغام یافته‌های مجموعه بزرگی از مطالعات تکی منتشر شده و تحلیل آماری کلی آنها. از مشکلاتی که موجب مخدوش شدن اعتبار نتایج فراتحلیل می‌شود عدم دسترسی محقق به تمام مطالعاتی است که در فاصله زمانی خاص در موضوع مورد بررسی انجام شده‌اند. دور ماندن نتایج برخی مطالعات، به دلایل متعدد، از نظر محقق تورش انتشار نامیده می‌شود. تحقیق حاضر به منظور انجام فراتحلیل تاثیر داروی آلبندازول در درمان مبتلایان به آسکاریس و تریکوسفال و بررسی مقایسه‌ای روشهای مختلف تشخیص تورش انتشار در این فراتحلیل انجام گرفت.

  روش بررسی : اطلاعات مربوط به ۲۵ مقاله کارآزمایی بالینی شامل دو گروه درمانی که در آنها تاثیر داروی آلبندازول تک دوز ۴۰۰ میلی‌گرمی در درمان افراد بالای ۲ سال مبتلا به انگلهای آسکاریس و تریکوسفال مقایسه شده بود و در فاصله زمانی سالهای ۱۹۸۲ تا ۲۰۰۰ در مجلات نمایه‌سازی‌شده بین‌المللی به چاپ رسیده‌ بودند و در ضمن متغیر پاسخ دو‌حالتی داشتند از طریق جستجوی اینترنتی، بانکهای اطلاعاتی و مجلات معتبر بین‌المللی جمع‌آوری گردید. برای هر یک از مطالعات، تعداد کل افراد شرکت‌کننده در مطالعه، تعداد مبتلایان به انگل‌های آسکاریس و تریکوسفال و تعداد بیماران بهبود یافته پس از مصرف داروی آلبندازول در هر یک از دو گروه استخراج و ثبت شد. لگاریتم نسبت شانس و واریانس آن برای هر مطالعه محاسبه و با انجام فراتحلیل برای کل مطالعات به‌دست آمد. برای تشخیص تورش انتشار، نمودار فونل، روش همبستگی رتبه‌ای بگ، دو روش رگرسیونی ایگر و دو روش رگرسیونی بر اساس نمودار فونل بکار گرفته شدند. از نرم‌افزار SAS برای تحلیل داده‌ها استفاده شد.

  یافته ­ ها : فراتحلیل نشان داد که برآورد نسبت شانس برابر ۳/۱۰ با فاصله اطمینان ۹۵% (۶۵/۱۲و ۳۵/۸) و لگاریتم آن ۳۳/۲ می‌باشد. تمام روشهای آماری به کار گرفته شده حاکی از معنی‌دار نبودن تورش انتشار در فراتحلیل بودند و نتایج آنها با هم سازگار بودند.

  نتیجه ­ گیری : با توجه به این که ممکن است چنین سازگاری همواره برقرار نباشد توصیه می‌شود برای قضاوت نهایی، با مقایسه نتایج روشهای مختلف و با توجه به ساختار داده‌ها، مطمئن‌ترین حالت که توان بیشتری داشته باشد، انتخاب شود.


حمید علوی مجد، محسن واحدی، یدالله محرابی، بهار نقوی،
جلد ۳۱، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۸۶ )
چکیده

سابقه و هدف: به‌کارگیری فناوری ریزآرایه DNA که امکان بررسی بیان هزاران ژن را به‌طور هم‌زمان در حداقل زمان ممکن می‌سازد، در سال‌های اخیر موجب تولید حجم انبوهی از داده‌های بیان ژنی شده است. تحلیل آماری این داده‌ها شامل مواردی چون نرمال‌سازی، خوشه‌بندی، طبقه‌بندی است. هدف این مقاله بررسی نحوه به‌کارگیری روش‌های آماری خوشه‌بندی در داده های ریز آرایه DNA است. روش بررسی: در این تحقیق داده‌های سرطان پستان وانت‌ور و همکاران (۲۰۰۲) مربوط به جهش‌های ژنتیکی BRCA۱ و BRCA۲، تحلیل شده است. مجموعه داده‌ها شامل ۱۸بیمار با جهش BRCA۱ و ۲ بیمار با جهش BRCA۲ است. داده‌های بیان ژنی سرطان پستان با استفاده از روش‌های آماری سلسله مراتبی و غیر سلسله مراتبی خوشه‌بندی گردید. در هر دو روش خوشه‌بندی، داده‌ها به دو خوشه تقسیم شدند. روش‌های مختلف خوشه‌بندی با توجه به گروه‌بندی واقعی (BRCA۱، BRCA۲) مقایسه شدند. نرم‌افزار R برای تحلیل داده‌ها استفاده شد. یافته‌ها: ویژگی روش خوشه‌بندی سلسله مراتبی در تشخیص ژن BRCA۱، ۹۴ درصد و حساسیت آن ۱۰۰ درصد بدست آمد. ویژگی روش خوشه‌بندی غیر سلسله مراتبی در تشخیص ژن BRCA۱، ۸۹ درصد و حساسیت آن ۱۰۰ درصد بدست آمد که نشان‌دهنده عملکرد مناسب دو روش خوشه‌بندی است. روش خوشه‌بندی سلسله مراتبی بر اساس ادغام بر حسب میانگین مناسب‌ترین روش در بین همه روش‌های بررسی شده است. نمونه شماره ۹۵ طبق نتایج همگی روش‌های خوشه‌بندی در گروه BRCA۲ قرار گرفت در صورتی‌که بر اساس یافته‌های بالینی در گروهBRCA۱ قرار دارد. نتیجه‌گیری: با توجه به انطباق قابل توجه نتایج خوشه‌بندی با گروه‌بندی واقعی داده‌ها، می‌توان از این روش‌های آماری در مواردی که اطلاع دقیقی از گروه‌بندی واقعی داده‌ها در دست نیست، استفاده کرد. به علاوه نتایج خوشه‌بندی ممکن است زیر گروه‌هایی از نمونه‌ها را به نحوی متمایز کند که برای انطباق آن با یافته‌های بالینی، پژوهش‌های آزمایشگاهی یا بالینی جدیدی لازم باشد.
دكتر محمد علی حیدرنیا، دكتر عباس انتظاری، دكتر مصطفی معین، دکتر یدالله محرابی، دکتر زهرا پورپاک،
جلد ۳۱، شماره ۳ - ( مجله پژوهش در پزشکی ۱۳۸۶ )
چکیده

سابقه و هدف : اپیدمیولوژی آسم و آلرژی به علت افزایش شیوع و شدت و نیز تاثیرات اجتماعی و اقتصادی آنها بر سیستمهای ارایه دهنده خدمات سلامتی مورد توجه و حایز اهمیت است. این فراتحلیل به منظور برآورد شیوع علایم آسم در کشور انجام گرفت.. روش بررسی : پس از جستجوی اینترنتی، از مجموع ۱۴۲ مقاله، پایان نامه و گزارش تحقیق در کشور، ۲۱ مقاله و نتایج پژوهش که در فاصله سالهای ۱۳۷۸ تا ۱۳۸۳ به انجام رسیده و منتشر گردیده بود، انتخاب گردید. از این تعداد، ۱۰ مقاله در مجلات نمایهسازی شده بین المللی و ۹ مقاله در مجلات معتبر دانشگاهی داخلی چاپ شده بودند و ۲ مقاله در سایت های دانشگاهی بود. تمامی مطالعات انجام شده بود. از این تعداد، دو مطالعه مربوط به افراد بالای ۲۰ سال بود که در فراتحلیل ISAAC در اطفال با پروتکل استاندارد جهانی تحلیل شد. برای نشان دادن نتایج فراتحلیل از NCSS وارد نشد، اما میانگین وزنی آنها محاسبه گردید. نتایج مطالعات با نرمافزار استفاده گردید. Funnel plot و برای بررسی تورش انتشار از Forest plot ۲ درصد / بررسی شده بودند که نتایج از ۷ ISAAC یافتهها : در مجموع ۱۹ مطالعه روی افراد زیر ۱۸ سال کشور، ۶۱۰۷۶ نفر با روش ۱۳ درصد (فاصله اطمینان / ۳۵ درصد مربوط به تهران متغیر بود. میانگین شیوع علائم آسم در کل کشور، ۱۴ / مربوط به کرمان تا ۴ ۹ درصد) به دست آمد. /۹۷ - ۱۶/ ۹۵ درصد: ۳۰ نتیجهگیری : با توجه به اطلاعات در دسترس به نظر میرسد شیوع علائم آسم در کشور بالاتر
دكتر محمد رضا سهرابی، دكتر محمدعلی حیدرنیا، دكتر یدالله محرابی، دكتر فرید ابوالحسنی،
جلد ۳۱، شماره ۳ - ( مجله پژوهش در پزشکی ۱۳۸۶ )
چکیده

سابقه و هدف : این پژوهش با هدف بررسی پوشش غربالگری برنامه پیشگیری و کنترل بیماری پرفشاری خون در سطوح مختلف ارجاع و همچنین عوامل موثر بر بهر همندی از این خدمت در شهرستان دماوند طراحی شد. روش بررسی : این مطالعه مقطعی روی ۴۰۰ نفر از افراد بالای ۳۰ سال تحت پوشش خانه های بهداشت شهرستان دماوند انجام شد. برای نمونه گیری ابتدا از میان ۲۷ خانه بهداشت شهرستان دماوند، ۱۴ خانه بهداشت با استفاده از جدول اعداد تصادفی انتخاب شدند. در داخل هر روستا نمونه گیری به روش سیستماتیک و متناسب با جمعیت هدف هر روستا در دو گروه سنی ۳۱ تا ۵۰ سال و ۵۰ سال و بالاتر انجام شد و در نهایت با مراجعه به درب منازل پرسشنامه ها تکمیل شدند. ۱۴ درصد و در کل حدود ۱۳ درصد و پاسخ مثبت / ۱۱ درصد، برای زنان ۱ / یافتهها : پوشش غربالگری برنامه در سطح اول برای مردان ۵ ۹درصد به دست آمد که شیوع در / به فراخوان ۹۴ درصد بود. پوشش در سطوح بالاتر از خانه بهداشت صفر بود. شیوع پرفشاری خون ۸ ۸درصد) بود. به دلیل پوشش بسیار پایین غربالگری برنامه، بررسی عوامل موثر بر بهره مندی / ۱۰ درصد) کمی بیش از مردان ( ۷ / زنان ( ۹ از خدمت ممکن نشد. نتیجهگیری : نتیجه این پژوهش نشان داد خدمت در نظر گرفته شده در برنامه به جمعیت هدف ارائه نشده و مردم از وجود این برنامه آگاهی نداشتند. استانداردهای برنامه به درستی رعایت نشده و نظارت بر اجرای برنامه ضروری است.
دکتر فرزانه اثنی‌عشری، دکتر محمدرضا سهرابی، دکتر علیرضا ابدی، دکتر عباسعلی محرابیان، دکتر علی‌اصغر کلاهی، دکتر پروین یاوری، دکتر محمداسماعیل اکبری،
جلد ۳۲، شماره ۳ - ( پائیز ۸۷ ۱۳۸۷ )
چکیده

سابقه و هدف: سرطان کولورکتال، یک بیماری کشنده و نسبتاً شایع (۵۰۰۰ مورد جدید در سال در ایران) است. با توجه به بروز بالای سرطان کولورکتال (۷ در ۱۰۰۰۰۰ نفر) و افزایش نسبت بقا و نیز اهمیت شاخص شیوع در مدیریت سرطان، در این مطالعه، شیوع ۱، ۳-۲ و ۵-۴ ساله سرطان کولون بر اساس داده‌های بقا تعیین شده است. روش بررسی: این مطالعه به صورت توصیفی و با پیگیری ۲۳۴۲ بیمار مبتلا به سرطان کولورکتال ثبت‌شده در مرکز ثبت سرطان ایران، طی سال‌های ۸۴-۸۰ انجام شد. بیماران در زمینه وضعیت بیماری (زنده بودن یا فوت) مورد پرسش قرار گرفتند. میزان بروز اختصاصی سنی نیز از گزارش کشوری ثبت موارد سرطان استخراج شد. نسبت بقای ۵/۰، ۵/۱، ۵/۲، ۵/۳، و ۵/۴ ساله محاسبه شده و در فرمول شیوع مورد استفاده قرار گرفت. یافته‌ها: نسبت بقای ۵/۰، ۵/۱، ۵/۲، ۵/۳و ۵/۴ در سرطان کولورکتال به ترتیب ۲/۷۹%، ۰۸/۶۵%، ۳۶/۵۷%، ۷۶/۵۱% و۸۷/۴۸% به دست آمد. موارد شیوع ۱، ۳-۲، ۵-۴ و تجمعی ۵ ساله سرطان کولورکتال در کل جمعیت، به ترتیب ۴۱۵۶، ۵۷۱۵، ۴۲۸۳، و ۱۳۹۵۴ نفر بود. نتیجه‌گیری: برآورد موارد شیوع در سال‌های متفاوت پس از تشخیص (۱، ۳-۲ و ۵-۴ ساله)، برای ارزیابی بیماران نیازمند به درمان اولیه، پیگیری کلینیکی و زمان بهبودی، و همچنین توانبخشی و حمایت‌های تسکینی به کار می‌آید. بنابراین پیشنهاد می‌شود، نیازهای مدیریتی برای ارایه خدمت مناسب و علمی بر حسب این تعداد در سال‌های آینده محاسبه شود.
دكتر حسین قربانی بهروز۱، دكتر مریم توحیدی،، دكتر یداله محرابی،، دكتر مهدی تهرانی‌دوست، دكتر غزاله زرگری‌نژاد، دكتر فریدون عزیزی،
جلد ۳۲، شماره ۴ - ( زمستان ۸۷ ۱۳۸۷ )
چکیده

سابقه و هدف: کودکان متولدشده از مادران با سابقه کم‌کاری درمان‌نشده تیرویید در دوران بارداری، در سنین دبستان دارای ضریب هوشی پایین‌تری نسبت به کودکان هم سن خود هستند. از سوی دیگر، تأثیر کم‌کاری تحت بالینی تیرویید بر هوش و یادگیری کودک ناشناخته است. در این مطالعه، رشد ذهنی کودکانی که مادران آنها در دوران بارداری دچار کم‌کاری تیرویید به ویژه از نوع تحت بالینی بوده‌اند، مورد بررسی قرار گرفته است. روش بررسی: این تحقیق به روش هم‌گروهی تاریخی انجام شد. از ۴۴۱ نفر زن مبتلا به کم‌کاری تیرویید، ۹۰ نفر زن باردار با جمعاً ۱۰۶ حاملگی مورد بررسی قرار گرفتند. ۴۴ نفر از کودکان آنها وارد مطالعه شده و بر اساس میزان هورمون محرک تیرویید (TSH) زمان بارداری مادر به دو گروه مورد (۲۵ نفر) و شاهد (۱۹ نفر) تقسیم گردیدند. در تمامی این کودکان، سطح TSH و T۴ آزاد سرم به روش رادیوایمونواسی و ید ادراری به روش هضم اسیدی اندازه‌گیری شد. همچنین همگی آنان از نظر هوش‌بهر و آزمون شناختی مورد ارزیابی قرار گرفتند. یافته‌ها: خصوصیات پایه کودکان مورد و شاهد به جز TSH (معیار طبقه‌بندی) و T۴ مادر شبیه به هم بودند. محدوده سنی کودکان، ۴ تا ۵/۱۴سال بود. میزان TSH و T۴ سرم و ید ادراری کودکان مورد و شاهد شبیه به هم بودند. تفاوت هوش‌بهر و عملکرد شناختی بین کودکان مورد و شاهد از نظر آماری معنی‌دار نبود. از ضریب همبستگی پیرسون برای بررسی ارتباط بین متغیرها و ضریب هوشی استفاده شد که به جز سطح تحصیلات مادر و وزن موقع تولد، بقیه از نظر آماری معنی‌دار نبودند. نتیجه‌گیری: در این مطالعه، هوش‌بهر و عملکرد شناختی کودکان متولدشده از مادران دچار کم‌کاری تحت بالینی تیرویید، مشابه گروه شاهد بود. واژگان کلیدی: کم‌کاری تیرویید، بارداری، رشد ذهنی، عملکرد شناختی.
دكتر عطیه آموزگار۱،، دكتر یداله محرابی۲،، دكتر مهدی هدایتی۱،، دكتر پروین میرمیران۳،، دكتر محمد واسعی۴،، دكتر فریدون عزیزی۱، دكتر حسین دلشاد،
جلد ۳۳، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۸۸ )
چکیده

چکیده سابقه و هدف: پس از دو دهه فعالیت، ایران بعنوان کشور عاری از کمبود ید در منطقه شناخته شده است. در این پایش شیوع گواتر و غلظت ید ادرار ۱۷ سال پس از یدرسانی و مصرف نمک یددار در استان تهران در پاییز سال ۱۳۸۶مورد بررسی قرار گرفت. روش بررسی: در این مطالعه مقطعی، ۱۲۰۰ کودک دبستانی ۸ تا ۱۰ ساله مدارس استان تهران به صورت تصادفی و به روش نمونه‌گیری خوشه‌ای انتخاب شدند. میزان شیوع گواتر، غلظت ید ادرار، ید موجود در نمک خانوارها و حجم تیروئید بدست آمده به روش اولتراسونوگرافی بررسی شد. میزان ید ادراری نمونه ها تعیین و میزان واقعی آن در جامعه برآورد گردید. یافته ها: فراوانی کلی گواتر ۳/۲ درصد بدست آمد. میانه ید ادرار ۱/۹۴ میکروگرم در لیتر بود و ۸/۲۰ درصد افراد ید ادرار کمتر از ۵۰ میکروگرم در لیتر داشتند. ۹/۵۴ درصد خانوارهای تهرانی از نمک تصفیه شده استفاده می‌کردند. ۵/۶۲ درصد نمک‌های مصرفی خانوارها کمتر از ۱۵ گاما ید داشتند. میانه حجم تیروئید دو جنس برای سنین ۷ تا ۱۱ سال در دختران کمی بیشتر از پسران بود، اما حجم صدک ۹۷ در تمام گروه‌های سنی بین دختران و پسران یکسان بود. حجم تیروئید در هر دو جنس بطور قابل ملاحظه‌ای با سن افزایش یافته و با قد، وزن و سطح بدن ارتباط مستقیم داشت. نتیجه گیری: ۱۷ سال پس از یدرسانی، شیوع گواتر در استان تهران کاهش پیدا نموده، اما میانه ید ادرار نسبت به مطالعه سال‌های ۱۳۷۵ و ۱۳۸۰ کاهش یافته است. بنابراین تجدیدنظر در برنامه کشوری و نظارت بر اجرای صحیح برنامه‌های حذف کمبود ید ضروری است. واژگان کلیدی: تیروئید، گواتر، غلظت ید ادرار، نمک ید ادرار، حجم تیروئید.
دکتر ایاد بهادری منفرد، دکتر حمید سوری، دکتر یدالله محرابی، دکتر محمد رحمتی رودسری ، دکتر علیرضا اسماعیلی، دکتر مسعود صالحی، علی دل پیشه،
جلد ۳۶، شماره ۵ - ( ۱۲-۱۳۹۱ )
چکیده

چکیده سابقه و هدف: با توجه به نگرانی‌ها و دغدغه‌ها و عوارض شناخته شده سوانح ترافیکی، تاکنون الگوی واقع بینانه‌ای برای پیش بینی مرگ و میر ناشی از حوادث ترافیکی دست کم در ایران صورت نگرفته است. هدف مطالعه حاضر ارائه یک الگوی عملی و پایا برای پیش بینی روند مرگ و میر ناشی از حوادث ترافیکی برای یک دوره دو ساله می باشد. روش بررسی: در این مطالعه توصیفی تمام مرگ‌های ناشی از حوادث ترافیکی در فاصله سالهای ۱۳۸۳ تا ۱۳۸۹ مورد آنالیز قرار گرفت. برای تعیین روند مرگ در کشور از مدلهای سری زمانی باکس و جینکینز استفاده شد. مرگ ناشی از سوانح ترافیکی برای سالهای ۱۳۹۰و ۱۳۹۱ پیش‌بینی و سپس با آمار واقعی در ۹ ماه اول سال ۱۳۹۰ مقایسه شد. یافته‌ها: برای سال۱۳۹۰، ۲۱۵۴۸ (۹۵%CI ,۱۵۴۲۶- ۲۷۶۶۹) مورد مرگ مرتبط با سوانح ترافیکی با رشد منفی ۳۲/۷ درصد نسبت به سال ۱۳۸۹ پیش‌بینی شد. همچنین برای سال ۱۳۹۱ تعداد ۲۰۴۰۴ (۹۵%CI ,۹۹۱۴- ۳۰۸۹۳) مورد مرگ ناشی از سوانح ترافیکی با رشد منفی ۳۱/۵ درصد نسبت به سال ۱۳۹۰ برآورد گردید. نتیجه‌گیری: توجه به نتایج واقعی بدست آمده تا پایان دی ماه سال ۱۳۹۰، در مقایسه با نتایج پیش‌بینی شده طبق مدل برازش داده شده به سری زمانی نشان می‌دهد که درستی پیش بینی مدل انتخابی، ۹۳ درصد می باشد که میزان قابل قبولی می باشد. واژگان کلیدی: پیش‌بینی، مدل، مرگ ، سوانح ترافیکی، ایران.

صفحه ۱ از ۱     

Creative Commons License
This Journal is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License | Research in Medicine

Designed & Developed by : Yektaweb