جلد 41، شماره 2 - ( 5-1396 )                   جلد 41 شماره 2 صفحات 85-77 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


دانشگاه فردوسی مشهد ، ibigdeli@um.ac.ir
چکیده:   (8894 مشاهده)

سابقه و هدف: اختلال افسردگی اساسی یکی از شایع ترین اختلالات روانی است که با نقص در عملکردهای شناختی؛ از جمله حافظه کاری همراه است. در طی دهه های اخیر تکنیکی غیر تهاجمی و بدون درد به نام تحریک مغناطیسی مغز (TMS) در درمان افسردگی های مقاوم به درمان به کار گرفته شده است. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی تکنیک تحریک مکرر مغناطیسی مغز (rTMS) بر حافظه کاری مبتلایان به افسردگی اساسی مقاوم به درمان انجام گرفته است.

مواد و روش ها: این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی دو سوکور بر بروی 20 بیمار مبتلا به افسردگی اساسی مقاوم به درمان صورت گرفت.  شرکت کنندگان به طور تصادفی به دو گروه مورد ( 10نفر) و شاهد (10 نفر) تقسیم شدند و تحت 10 جلسه مداخله ی درمانی با استفاده از دستگاه rTMS  در طی 6 هفته قرار گرفتند. حافظه کاری  پیش از آغاز مداخله درمانی و همچنین بلافاصله پس از آخرین جلسه درمان؛ با بکارگیری ابزار n-back مورد ارزیابی قرار گرفت. میانگین و انحراف معیار نمرات هر دو گروه نیز قبل و بعد از درمان با آزمون یو من ویتنی بررسی شد.

یافته ها: تحریک مکرر مغناطیسی ناحیه خلفی جانبی کورتکس پیش پیشانی چپ مغز به درمان افسردگی اساسی منجر شد. همچنین حافظه کاری بلافاصله پس از پایان ده جلسه مداخله درمانی در گروه فعال در مقایسه با گروه شم بهبود یافت. نمرات افسردگی در گروه فعال قبل از اجرای rTMS (76/2±90/32) و بعد از اجرای rTMS (50/4±40/24) از نظر آماری معنی دار بوده است (p<0.01).

نتیجه گیری: تحریک مکرر مغناطیسی مغز یک روش غیر تهاجمی و ایمن در درمان افسردگی های مقاوم به درمان محسوب می گردد.  ارزیابی جامع و درمان اثربخش مستلزم توجه به عملکردهای شناختی بیماران در کنار نشانگان خلقی می باشد.

متن کامل [PDF 848 kb]   (2467 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی |
دریافت: 1395/7/22 | پذیرش: 1396/3/17 | انتشار: 1396/5/18

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.