پژوهشگاه رویان ، hoda.madani@royaninstitute.org
چکیده: (6676 مشاهده)
سابقه: علی¬رغم پیشرفت¬های حاصل در روش¬های متداول درمانی سکته قلبی از جمله دارودرمانی، استنت¬گذاری و بای-پس عروقی، این بیماری و عوارض ناشی از آن به خصوص نارسایی قلبی همچنان شیوع بالایی دارند. چرا که هیچ یک از روش¬های مذکور توان رفع مشکل اصلی یعنی بازیابی سلول¬های از دست¬رفته را ندارند. در حال حاضر پیوند قلب خط آخر درمان نارسایی قلبی به شمار می¬آید که آن هم با محدودیت¬های عمده¬ای از قبیل کمبود تعداد اهداکننده و بیماری¬های زمینه¬ای فرد گیرنده مواجه است.
مواد و روشها: این مطالعه به صورت مروری انجام شد. بدین منظور پژوهش¬های مرتبط و انتشاریافته تا سال 2018 با استفاده از جستجوی کلمات کلیدی از جمله سکته قلبی، سلول درمانی، سلول¬های بنیادی، مهندسی بافت قلب و کارآزمایی بالینی در پایگاه¬های اطلاعاتی معتبر مانند گوگل اسکولار، پاب مد، اسکپوس و الزویر بررسی گردید. از میان مقاله¬های جمع¬آوری شده، مقاله¬هایی که بیشترین ارتباط را با اهداف نگارش این مقاله داشتند، انتخاب شدند و مورد مطالعه قرار گرفتند.
یافتهها: از جمله دستاوردهای بزرگ پژوهشگران، استفاده از سلول¬های بنیادی در بازسازی بافت¬های آسیب¬دیده است. با وجود نگرانی¬های مختلف علمی، قانونی و اخلاقی، شرکت¬های متعددی با هدف استفاده تجاری از سلول¬های بنیادی در درمان بیماری¬های قلبی راه¬اندازی شده است. در زمینه مهندسی بافت، پژوهش¬های فراوانی با رویکردهای مختلف مانند مهندسی بافت درجا و در محیط آزمایشگاهی، کشت سلول روی داربست و مهندسی صفحات سلولی صورت گرفته است.
نتیجهگیری: علی¬رغم نتایج مطلوب استفاده از سلول¬های بنیادی، هنوز چالش¬هایی از جمله انتخاب سلول مناسب، مقدار دوز، روش و زمان انتقال و بهینه¬سازی پاسخ سیستم ایمنی پیش¬روی این مسیر وجود دارد. در حال حاضر، پژوهش¬های گسترده¬ای در این زمینه در حال انجام است. نتایج موفقیت¬آمیز مطالعات شرکت¬ها و مراکز درمانی، منجر به تولید محصولات تجاری در این زمینه شده که در این مطالعه به برخی از آن¬ها اشاره شده¬است. هر چند که اثبات کارآمدی محصولات، نیازمند پژوهش¬های بیشتری است.
نوع مطالعه:
پژوهشی |
موضوع مقاله:
علوم سلولی( سلولی مولکولی، سلول های بنیادی) دریافت: 1397/12/27 | پذیرش: 1397/12/27 | انتشار: 1398/4/25
ارسال پیام به نویسنده مسئول