جلد 45، شماره 3 - ( 7-1400 )                   جلد 45 شماره 3 صفحات 49-44 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


گروه زیست شناسی، واحد رودهن، دانشگاه آزاد اسلامی، رودهن، ایران ، ztahmasebifard@yahoo.com
چکیده:   (2008 مشاهده)
سابقه و هدف: سرطان پستان شایع­ترین سرطان در زنان بوده و در 32درصد از موارد سرطان زنان دیده می­شود. پلی مورفیسم­های برخی از ژن­ها، از عوامل دخیل در بسیاری از بیماری­ها مثل سرطان پستان معرفی شده­اند. آنزیم  COMT یکی از آنزیم‌های دخیل در متابولیسم استروژن است که با تغییر اسید آمینه والین به متیونین، کاهش سه تا چهار برابری در فعالیت داشته و می‌تواند در خطر بروز سرطان پستان دخیل باشد. هدف از این مطالعه، بررسی ارتباط پلی­مورفیسم Val158Met از ژن COMT با سرطان پستان گروهی از زنان ایرانی بود.
مواد و روش­ها: در این مطالعه موردی-شاهدی، 96 بیمار مبتلا به سرطان پستان و 96 فرد سالم زیر نظر پزشک متخصص انتخاب شدند. DNA گلبول‌های سفید آن‌ها، به روش نمک اشباع استخراج شد و ژنوتایپ افراد مطالعه شده با تکنیک RFLP –PCR تعیین شد. داده­های به دست آمده با آزمون‌های آماری کای دو و رگرسیون لوجستیک بررسی شدند.
یافته‌ها: دو گروه از نظر میانگین سنی و متغیر مصرف سیگار رابطه آماری معناداری نداشتند. با رگرسیون لوجستیک مشخص شد که ژنوتایپ موتانت AA بین دو گروه مطالعه شده رابطه آماری معناداری داشت. بررسی مدل‌های ژنتیکی غالب و مغلوب هم مشخص کرد که این پلی­مورفیسم با خطر ابتلا به سرطان پستان مرتبط است و به ترتیب 1/3 و 8/2 برابر شانس ابتلا به سرطان پستان را در مقایسه با افراد شاهد افزایش می­داد. حاملان آلل A به میزان 3 برابر شانس بیشتر برای مبتلا شدن به سرطان پستان داشتند.
نتیجه‌گیری: به نظر می­رسد این پلی­مورفیسم با خطر ابتلا به سرطان پستان در زنان ایرانی مرتبط است و می­توان حضور آلل A را به عنوان یکی از عوامل افزایش‌دهنده خطر ابتلا به سرطان پستان در نظرگرفت.
واژه‌های کلیدی: سرطان پستان، پلی‌مورفیسم، ژن COMT، RFLP
متن کامل [PDF 458 kb]   (439 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: ژنتیک
دریافت: 1398/7/30 | پذیرش: 1399/3/27 | انتشار: 1400/10/19

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.