جلد 22، شماره 1 - ( فروردین - خرداد 1377 )                   جلد 22 شماره 1 صفحات 30-22 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


مرکز تحقیقات غدد درون ریز، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.
چکیده:   (5569 مشاهده)
با توجه به اینکه نوع کربوهیدرات موجود در مواد غذائی می تواند تاثیر متفاوتی در افزایش قند خون داشته باشد، برای اولین بار در کشور این بررسی به منظور مقایسه شاخص گلیسمی خربزه، هندوانه، انگور و گلابی در افراد سالم، IGT و دیابتی غیر وابسته به انسولین انجام شد. تعداد ۳۲ زن با میانگین سنی 7±53 سال در سه گروه سالم (۸ نفر)، IGT ۱۲( نفر) و دیابتی (۱۲ نفر) به روش نمونه گیری تصادفی از طریق مشابه سازی انتخاب شدند. افراد مورد بررسی ۵ بار متوالی به فواصل ۲ تا ۴ روز به مرکز بهداشت ورامین مراجعه نمودند. در هر روز، افراد مورد بررسی به ۵ گروه تقسیم شده و هر گروه یکی از مواد غذایی مورد آزمایش را به میزانی که حاوی ۵۰ گرم کربوهیدرات بود مصرف می نمودند، نمونه های خون در دقایق صفر، ۱۵ ، ۳۰، ۶۰، ۱۲۰ و ۱۸۰ برای اندازه گیری قند با استفاده از اتوآنالیزر گرفته می شد. در جلسات بعد هر فرد ماده غذایی دیگری را دریافت می کرد؛ به طوری که افراد هر ۵ ماده غذایی را مصرف نمودند میانگین شاخص گلیسمی هندوانه، خربزه، انگور و گلابی به ترتیب ۲2±47، 22±44،26±47، 22±43 بود که اختلاف معنی داری بین آنها مشاهده نگردید. مقایسه شاخص گلیسمی میوه ها در سه گروه مورد بررسی نیز تنها انگور اختلاف معنی داری را بین گروه دیابتی با دو گروه دیگر نشان داد. دلتا ماگزیمم (اختلاف قند خون حداکثر تا ناشتا) برای نان، هندوانه، خربزه، انگور و گلابی به ترتیب 71±142، 5±82، 51 ±8۱، ۴۸ ±۷۸ و ۵۸ ±۷۵ میلی گرم در دسیلیتر بود و t ماکزیمم (زمان رسیدن قند خون به حداکثر) برای نان ۱۸ ±۵۰، هندوانه 19±25، خربزه ۲۲ ± ۳۵، انگور ۲۱ ± ۲۹ و گلابی ۲۰± ۲۷ دقیقه بود. نان دیرتر از میوه ها قند خون را افزایش میداد ولی میزان افزایش به مراتب بیش از میوه های بررسی شده بود.
نتایج این بررسی نشان داد که هندوانه، خربزه، انگور و گلابی جزء مواد غذایی با شاخص گلیسمی پائین بوده و براحتی میتوانند در برنامه غذایی بیمارن دیابتی مصرف شوند.
متن کامل [PDF 5853 kb]   (720 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: بین رشته ای ( مدیریت آموزشی، تحقیقات آموزشی، آموزش پزشکی )
دریافت: 1398/11/29 | پذیرش: 1398/11/29 | انتشار: 1398/11/29

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.