جلد 26، شماره 3 - ( پاییز 1381 )                   جلد 26 شماره 3 صفحات 186-181 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML Print


چکیده:   (8758 مشاهده)

سابقه و هدف: فشار عضلانی که ضمن تمرینات تمرینات فوتبال اعمال می شود، گاهی با صدمات عضلانی همراه است. در اغلب مطالعاتی که صدمات عضلانی را مورد بررسی قرار می دهند، آنزیم کراتین کیناز سرمی بعنوان عکس العمل فعالیت عضلانی اندازه گیری میشود. با این توضیح و نظر به اینکه در دهه اخیر نقش نیتریک اکساید(NO) و تغییرات آن جنبه های مختلف از جمله فعالیت های ورزشی مورد توجه قرار گرفته است، در این تحقیق تأثیر یکدوره تمرین رایج در فوتبال بر میزان تغییرات NO و در نهایت میزان هم تغییری NO با صدمات عضلانی (تغییرات کراتین کیناز) مورد بررسی قرار می گیرد.

مواد و روشها: 15 بازیکن در یک اردوی هشت هفته ای مطابق دستورالعمل از پیش تعیین شده زیر نظر پژوهشگر تمرینات خود را انجام دادند. هفت مرحله نمونه خون گرفته شد. پس از پایان آخرین نمونه گیری، اندازه گیری NO به روش رنگ سنجی Griess و کراتین کیناز تام به روش آنزیمی انجام شد.

یافته ها: مقایسه نتایج تفاضل میانگین مراحل قبل و بعد از تمرین (قبل و بعد از 3 مرحله از جلسات تمرین) برای NO به ترتیب M µ6±37،3 ±43و 6 ±52 (001/0 =P) و برای کراتین کیناز تام IU/L 52±565،50±703 و 76±602(001/0=P) بدست آمد. نتایج گویای این مطلب است که تغییرات CK-T تقریبا تا هفته پنجم (اواسط دوره) سیر صعودی و پس از آن (اواخر دوره) سیر نزولی داشته است. این تغییرات با شدت تمرینات انجام شده هماهنگی دارد. درمورد NO نتایج گویای این مطلب است که افزایش تعداد جلسات تمرین سبب افزایش NO شده است. با توجه به نتایج بدست آمده به نظر میرسد افزایش NO به اندازه ای که در این بررسی نشان داده شده است بر روی فعالیتهای عضلانی تأثیر منفی نداشته است.این مقدار افزایش NO می تواند مفید باشد چرا که اثرات وازودیلاتاسیون NO برای تدارک خون عضلات در حال تمرین مهم است و شاید همین امر موجب شود که علی رغم تمرینات سنگین، فوتبالیست‌ها با گرفتگی عضلات موجه نمی شوند.

نتیجه گیری وتوصیه ها: از آنجائیکه برای این نحوه بررسی پیشینه ای موجود نمی باشد، پیشنهاد می شود تحقیق حاضر به عنوان اولین کار پژوهشی در نوع خود ادامه یابد و نتایج تحقیقات مختلف با یکدیگر مورد ارزیابی قرار گیرند.

متن کامل [PDF 290 kb]   (2188 دریافت)    
نوع مطالعه: عمومی | موضوع مقاله: بین رشته ای ( مدیریت آموزشی، تحقیقات آموزشی، آموزش پزشکی )
دریافت: 1381/10/12 | انتشار: 1381/6/24

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.