جلد 21، شماره 4 - ( دی - اسفند 1376 )                   جلد 21 شماره 4 صفحات 50-41 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

شریفی فرانک، عزیزی فریدون. بررسی شیوع هیپرلیپیدمی، اضافه وزن، فشار خون بالا و میزان فعالیت بدنی در افراد دیابتی و IGT و مقایسه آن با افراد سالم در روستاهای استان زنجان. پژوهش در پزشکی. 1376; 21 (4) :41-50

URL: http://pejouhesh.sbmu.ac.ir/article-1-2288-fa.html


گروه داخلی دانشگاه علوم پزشکی زنجان،تهران،ایران.
چکیده:   (1315 مشاهده)
با توجه به اینکه چاقی، افزایش فشار خون، بالا بودن چربیهای خون و دیابت در ابتلا به آترواسکلروز که جزو علل اصلی مرگ و میر است از عوامل خطر دار محسوب میشود و با توجه به عدم وجود مطالعات همه گیر شناختی کافی در این زمینه، به خصوص در جوامع روستایی کشور این مطالعه به روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای روی ۱۹۷۷ نفر از ساکنان روستاهای استان زنجان با سن بالای ۳۰ سال شامل ۷۰۶ (۳۶ درصد) مرد و ۱۲۷۱ (۶۴ درصد) زن صورت گرفت. جهت اندازه گیری کلسترول و تری گلیسرید نمونه خون ناشتا گرفته شد و برای تشخیص افراد دیابتی و IGT از آزمون تحمل گلوکز با ۷۵ گرم گلوکز استفاده شد. میزان فشار خون، وزن و قد افراد اندازه گیری و نمایه توده بدن محاسبه شد. نسبت دور کمر به دور باسن به عنوان عامل تعیین چاقی شکمی محاسبه شد. میانگین نمایه توده بدن در افراد دیابتی ۱۹/۶± ۲۸/۱ در افراد با IGT ۶± ۳۰   و در افراد سالم ۳± ۲۵/۶ کیلوگرم در مترمربع بود (۰/۰۰۱>P). در گروه دیابتی ها و افراد سالم شیوع چاقی در زنان بیشتر از مردان بود. میانگین نسبت دور کمر به دور باسن در سه گروه تفاوت معنی داری نداشت. شیوع دیابت ۹ درصد و IGT  ۶ درصد در افراد با فعالیت بدنی کم و افراد زمین گیر در مقایسه با کسانی که فعالیت سنگین بدنی داشتند با شیوع ۲ درصد دیابت و ۳ درصد IGT افزایش نشان میداد ( ۰/۰۰۱>P). در افراد با فشار خون سیستولیک زیر ۱۴۰ میلیمتر جیوه، شیوع دیابت ۳/۲ درصد و شیوع IGT ۲/۵ درصد بود که این میزان در فشار خون سیستولیک بالای ۱۶۰ میلیمتر جیوه به ۰۶/ ۵ درصد دیابت و ۵/۷ درصد IGT می رسید ( ۰/۰۰۱>P). همین روند در مورد فشار خون دیاستولیک نیز مشهود بود. میانگین تری گلیسرید در افراد دیابتی ۹۸± ۲۲۳ و در افراد با IGT ۱۰۲ ±۲۳۸ در مقایسه با افراد سالم۶۴  ± ۱۸۴ میلیگرم در دسی لیتر افزایش نشان میداد (۰/۰۰۱>P). میانگین کلسترول در افراد دیابتی و IGT به ترتیب ۳۶ ± ۲۰۶/۶ و۴۴ ± ۲۱۷/۷ نسبت به افراد سالم ۲۵±۱۹۹ میلیگرم در دسی لیتر افزایش نشان میداد .
این بررسی نشان میدهد که عدم فعالیت جسمانی مناسب، فشار خون بالا، افزایش تری گلیسرید، کلسترول و چاقی از عوامل همراه دیابت می باشد که توصیه میشود در زمینه کنترل آنها از طریق اصلاح تغذیه، بهبود فعالیت بدنی و آموزش افراد اقدامهای لازم صورت گیرد.
متن کامل [PDF 6014 kb]   (479 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: میکروب‌شناسی
دریافت: 1398/12/3 | پذیرش: 1398/12/3 | انتشار: 1398/12/3

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

Creative Commons License
This Journal is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License | Research in Medicine

Designed & Developed by : Yektaweb