جلد 23، شماره 4 - ( زمستان 1378 )                   جلد 23 شماره 4 صفحات 262-259 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


دانشگاه علوم پزشکی فاطمیه قم، قم، ایران.
چکیده:   (1788 مشاهده)
افراط و تفریط در مصرف چربی ها و عدم توجه به نوع چربی مصرفی سلامت فرد و جامعه را به مخاطره می اندازد، علی رغم اهمیت مقدار و نوع چربی در رژیم غذایی و ارتباط آن با برخی از بیماری ها مثل بیماری های قلبی - عروقی، بعضی از انواع السرطان ها، چاقی و دیابت، الگوی مصرف چربی ها و ترکیب اسیدهای چرب در کشورمان پیش از این مورد بررسی قرار نگرفته بود.
هدف از این بررسی تعیین الگوی مصرف چربی ها در ۱۰ استان کشور بود. بدین منظور ابتدا میزان و نوع اسیدهای چرب موجود در غذاهای اصلی ایران با استفاده از جداول و اطلاعات موجود محاسبه یا تخمین زده شد، سپس با استفاده از طرح جامع مطالعات مصرف مواد غذایی و تغذیه در کشور، اطلاعات لازم استخراج گردید. سیس، میزان مصرف چربی، اسیدهای چرب اشباع  SFA)] ) [saturated fatty acids، غیر اشباع با یک پیوند دوگانه [Mono unsaturated [fatty acids (MUFA)  و غیر اشباع با دو یا بیشتر از دو پیوند دوگانه [Poly unsaturated [fatty acids (PUFA). اسیدهای چرب ضروری، اسیدهای چرب
ω و کلسترول در هر استان به تفکیک شهر و روستا و هم چنین در کل محاسبه شد. استان های مورد بررسی تهران، هرمزگان، بوشهر مازندران، کرمان، یزد، کهگیلویه و بویر احمد، همدان، چهارمحال و بختیاری و آذربایجان غربی می باشند.
میزان انرژی حاصل از چربی ها در محدوده مقادیر توصیه گردیده توسط سازمان جهانی بهداشت یعنی ۳۰ - ۱۵ درصد و در تمام استان های مورد بررسی در شهرها بیشتر از روستاها است. میزان اسیدهای چرب در ۷ استان از ۱۰ استان مورد بررسی بیشتر و مقادیر MUFA و PUFA کمتر از مقادیر توصیه شده می باشد. هم چنین نسبت (p/s)  PUFA/SFAبسیار پایین (۰/۲۲-۰/۱۴) است. اسید لینولنیک در تمام استان ها به جز روستاهای استان کرمان و کهکیلویه و بویر احمد تامین گردیده است اما اسید لینولنیک کمتر از مقادیر توصیه شده می باشد. اسید ایکوزاپنتائنوییک و دوکوزاهگزائنوییک به جز استان هرمزگان در سایر استان ها به مقدار قابل ملاحظه ای کمتر از مقادیر توصیه گردیده است.
متن کامل [PDF 4501 kb]   (582 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: بین رشته ای ( مدیریت آموزشی، تحقیقات آموزشی، آموزش پزشکی )
دریافت: 1398/12/7 | پذیرش: 1398/12/7 | انتشار: 1398/12/7

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.