جلد 17 - ضمیمه 2 - خرداد و تیر                   جلد 17 - ضمیمه 2 - خرداد و تیر صفحات 68-62 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور ( دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی)،تهران،ایران.
چکیده:   (2219 مشاهده)
مقدار ید موجود در بدن انسان ۱۵-۲۰ میلیگرم (۱) و نیاز روزانه برای رشد طبیعی بین ۱۲۰ - ۱۵۰ میکروگرم است (۲). با این حال، اختلالهای ناشی از کمبود این ریز مغذی ، طیف گسترده ای از تظاهرات بالینی را در بر می گیرد که در یک سوی آن گواتر و در سوی دیگر سندرم کرتینیسم (Cretinism) قرار دارد. در واقع اختلالهای ناشی از کمبود ید همچون کوه یخ شناور است که گواتر آندمیک در رأس آن جای دارد . این توصیف بخوبی نشان می دهد که بیشترین اثرات زیانبار کمبود ید از چشمها پنهان می ماند و در نتیجه ، کمتر مورد شناسایی و اقدامهای پیشگیری ، درمان و کنترل قرار می گیرد؛ بدین لحاظ، برای اختلالهای ناشی از کمبود ید، اصطلاح (اپیدمی خاموش) به کار برده می شود (۳)
نتایج بررسیهای منطقه ای نشان می دهد که در ناحیه خاوری مدیترانه کشورهایی وجود دارند که اختلال های ناشی از کمبود ید یکی از معضلات بهداشتی و تغذیه ای مردم آنها می باشد. تا آنجا که اقدام فوری و اساسی سازمانهای جهانی ضرورت پیدا می کند (۲).
دست کم ده کشور از ۲۳ کشور مدیترانه شرقی ، با شیوع گواتر به میزان هشدار دهنده ای روبرو هستند که متأسفانه کشور ما نیز در زمره این دو کشور است (۳)
نکته مهم در مبحث IDD تفاوتی است که کمبود ید با کاستی سایر مواد مغذی . برای مثال ویتامینها به دارد. زمانی که اختلالهای ناشی از کمبود ید در ناحیه ای وجود داشته باشد، همه مواد غذایی ای که در آن منطقه رشد کرده اند و نیز تمام منابع آب آن ناحیه از نظر مقدار ید فقیر خواهند بود؛ به عبارت دیگر، در چنین وضعیتی هر گونه تغییر در برنامه غذایی ، این کمبود را جبران نخواهد کرد و رژیم های غذایی افراد در گروههای مختلف اقتصادی و اجتماعی ، از نظر میزان ید، به طور یکسان فقیر هستند.
 
 
 
 
 
متن کامل [PDF 2645 kb]   (699 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: بین رشته ای ( مدیریت آموزشی، تحقیقات آموزشی، آموزش پزشکی )
دریافت: 1398/12/12 | پذیرش: 1398/12/12 | انتشار: 1398/12/12

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.