استاد دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی،تهران،ایران.
چکیده: (1290 مشاهده)
تا پانزده سال پیش پیوند مغز استخوان جنبه تجربی داشت ولی در سالهای اخیر، این مسئله در عالم پزشکی جایگاه ویژه ای پیدا کرده و امروزه به طور قطع باعث درمان بسیاری از بیماریها می باشد.
در اواخر سال ۱۹۵۵ - یعنی زمانی که پیوند مغز استخوان برای نخستین بار در انسان به اجرا در آمد - آگاهی از پادگنهای پیوند اندک بود، و بکارگیری روشهای مراقبتی و محافظتی، از قبیل فرآورده های خون مراحل اولیه خود را طی می کرد و تعداد آنتی بیوتیکهای موثر بسیار محدود بود. با همه این دشواریها پژوهندگان آمریکای شمالی و اروپا برای پذیرش پیوند و ایجاد مقاومت تلاشهای فراوانی به عمل آوردند. مطالعات گسترده در حیوانات سبب شد که چند پیوند موفقیت آمیز در مورد دهنده و گیرنده در دوقلو ها به دست آید و با کشف و آگاهی از مسائل ایمنی و HLA موفقیت این روش رو به فزونی نهاد.
اکنون مراکز متعددی در آمریکا، اروپا و آسیا قادرند این نحوه درمان را با اطمینان بیشتر و کارآیی بالاتر در بیماران انجام دهند. لزوم پیوند در هر یک از بیماران باید به طور اختصاصی و جداگانه بررسی و اجرا شود.
نتیجه، فایده، پیش آگهی، عوارض، نحوه و خرج درمان دقیقا و به طور کامل باید به بیمار، دهنده و خانواده بیمار توضیح داده شود در ۱۵ سال اخیر در روش و نحوه نتیجه پیوند مغز استخوان پیشرفتهای بسیار زیادی حاصل شده است. امروزه نزدیک به ۷۰۰ پیوند از دهنده های غیر خویشاوند، در بیماران مختلف و در نقاط متعدد دنیا صورت گرفته است (۱۹۹۰,ASH) .چنین پیشرفتی بی شک در سالهای آینده با تشکیل مراکز دیگر پیوند مغز استخوان و بکارگیری برنامه های بهتر ادامه خواهد یافت و نتایج بهتری به دست خواهد آمد. به رغم مشکلات زیاد، عوارض متعدد و هزینه گزاف در حال حاضر پیوند مغز استخوان تنها وسیله درمان قطعی بعضی از بیماریهای خون می باشد.
نوع مطالعه:
پژوهشی |
موضوع مقاله:
بین رشته ای ( مدیریت آموزشی، تحقیقات آموزشی، آموزش پزشکی ) دریافت: 1398/12/18 | پذیرش: 1398/12/18 | انتشار: 1398/12/18