جلد 45، شماره 2 - ( 4-1400 )                   جلد 45 شماره 2 صفحات 23-17 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


گروه زیست شناسی، واحد مشهد، دانشگاه آزاد اسلامی، مشهد، ایران ، Maryam – tehranipour@ mshdiou.ac.ir
چکیده:   (1839 مشاهده)
سابقه و هدف: کاهش حجم هیپوکامپ اختلالاتی را در حافظه و یادگیری ایجاد می نماید، یکی از دلایل تغییر حجم هیپوکامپ تغییر در تعداد نورون های آن است. پروبیوتیک ها میکروارگانیسم های زنده ای هستند که مصرف کافی آن ها سبب نمایان شدن اثرات سلامت بخش در بدن میزبان می‌شود. با توجه به مصارف متعدد پروبیوتیک ها و اثرات مفید آن ها بر بدن انتظار می رود بتوانند در مواردی مانند بیماری آلزایمر که حافظه و یادگیری فرد دچار اختلال می‌شود، این اختلالات را بهبود بخشند و هدف این تحقیق تعیین تاثیر پروبیوتیک لاکتوباسیلوس فرمنتوم fermentum Lactobacillus بر دانسیته نورونی نواحی مختلف هیپوکامپ در رت های آلزایمری است.
مواد و روش بررسی: در این مطالعه تجربی ابتدا 30 سر رت نر نژاد ویستار با وزن g250-200 انتخاب و رت های تهیه شده به طور تصادفی به 5 گروه (کنترل،آلزایمر، 3 گروه تیمار) تقسیم شدند. جهت القای آلزایمر استرپتوزوتوسین با دوز mg/kg5 با حجم 5 میکرولیتر در هر بطن جانبی مغز به روش استریوتاکسی تزریق شد. در گروه های تیمار همزمان با تزریق STZ به مدت 21 روز به صورت داخل صفاقی پروبیوتیک لاکتوباسیلوس فرمنتوم با دوزCFU/ML 6- 10، 7- 10، 8-10 تزریق شد. بعد از گذشت یک ماه از اولین تزریق حیوانات بیهوش و مغز به آرامی از جممه خارج گردید. پس از مراحل پاساژ بافتی برش های سریال 7 میکرونی با رنگ هماتوکسین و ائوزین رنگ آمیزی شدند. سپس از مناطق مختلف هیپوکامپ عکسبرداری شد و توسط روش های استریولوژی و متد دایسکتور ، دانسیته نورونی مناطق مختلف هیپوکامپ در گروه های مختلف ارزیابی و با گروه کنترل مقایسه شد. داده ها به کمک نرم افراز آماری minitab و آزمون post hoc و Anova آنالیز شدند وسطح معنی داری) 05/0>P) در نظر گرفته شد. منحنی­ها به کمک نرم افزار Excel رسم شدند.
یافته ها: در دانسیته نورونی گروه های کنترل (سالم) با گروه آلزایمری (STZ) کاهش معنی داری مشاهده می‌شود (001/0>P)، همچنین مقایسه گروه های تیمار (6-10و7-10و8-10) با گروه آلزایمری (STZ) نیزافزایش معنی داری را نشان می دهد (001/0>P).
نتیجه گیری: به نظر می رسد که پروبیوتیک با داشتن اثرات آنتی اکسیدانی و اثرات ضد التهابی باعث جلوگیری از پیشرفت ضایعات نورونی شده و مکانیسم‌های بهبود را نیز راه اندازی کرده است. این مطالعه نشان می دهد که پروبیوتیک Lactobacillus fermentum در رقت 6-10 دارای اثر نورون زایی است و احتمالا از آن می توان برای بهبود حافظه و یادگیری استفاده نمود.
متن کامل [PDF 855 kb]   (727 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: فیزیولوژی
دریافت: 1399/4/11 | پذیرش: 1399/6/4 | انتشار: 1400/9/8

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.