جلد 47، شماره 1 - ( 1-1402 )                   جلد 47 شماره 1 صفحات 24-12 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.SBMU.RICH.REC.1401.004

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

sabeti M, Irani M, Moradi E. Determination of Cranial Index in Sagittal Synostosis Using Artificial Intelligence Techniques. Research in Medicine 2023; 47 (1) :12-24
URL: http://pejouhesh.sbmu.ac.ir/article-1-3193-fa.html
ثابتی ملیحه، ایرانی میترا، مرادی احسان. اندازه‌گیری شاخص جمجمه در سینوستوز ساژیتال با استفاده از تکنیک‌های هوش مصنوعی. پژوهش در پزشکی. 1402; 47 (1) :12-24

URL: http://pejouhesh.sbmu.ac.ir/article-1-3193-fa.html


مرکز تحقیقات جراحی کودکان، پژوهشکده سلامت کودکان، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران. ، moradieh@sbmu.ac.ir
چکیده:   (851 مشاهده)
سابقه و هدف: در کرانیوسینوستوز یک یا چند سوچور جمجمه به شکل زودرس بسته می‌شوند که می‌تواند منجر به ناهنجاری شکل جمجمه و یا حتی افزایش فشار داخل جمجمه و اشکال مختلف تاخیر تکاملی کودک شود. در کرانیوسینوستوز ساژیتال، قطر قدامی خلفی جمجمه افزایش می‌یابد. ایندکس جمجمه مهم‌ترین شاخص برای تشخیص و پایش بیماران مبتلا به این بیماری است. ایندکس جمجمه عمومآ با اندازه‌گیری مستقیم ابعاد سر شیرخوار و یا استفاده از سی تی اسکن جمجمه تعیین می‌شود. اگر بتوان با استفاده از تکنیک‌های هوشمند، شکل جمجمه را از روی تصاویر معمول دیجیتال سر شیرخواران تعیین کرد، می‌توان به پزشکان و والدین در تشخیص زود هنگام این ناهنجاری، پایش بهتر نتایج درمان و کاهش هزینه‌ها کمک کرد.
روش کار: در این مطالعه تشخیصی با راه‌اندازی یک روش علمی اجرایی، سعی در تعیین خودکار ایندکس جمجمه شیرخواران مبتلا به سینوستوز ساژیتال (با استفاده از تصاویر دیجیتال روتین سر آنها) بر اساس الگوریتم شبیه‌سازی تبریدی شده است. اطلاعات مربوط به 59 شیرخوار مبتلا به سینوستوز ساژیتال که در بیمارستان کودکان مفید تهران جراحی شده بودند، بررسی  شد و شاخص جمجمه آنها (مقدار نرمال بین 85درصد- 75درصد)، با استفاده از الگوریتم پیشنهادی تعیین و با مقادیر اندازه‌گیری شده توسط جراح مغز و اعصاب کودکان با استفاده از نرم‌افزار متلب مقایسه شد.
یافتهها: الگوریتم پیشنهادی با دقت قابل قبولی ایندکس جمجمه را در بیماران مورد مطالعه محاسبه کرد. ایندکس جمجمه توسط الگوریتم شبیه‌سازی تبریدی با میانگین 72/04و انحراف معیار 5/21 گزارش شد که اختلاف کمی با مقادیر ایندکس جمجمه اندازه‌گیری شده توسط جراح با میانگین 72/21و انحراف معیار 5/08 دارد. ارزیابی آماری ما با استفاده از آزمون t زوجی نشان می‌دهد که تفاوت معناداری بین دو گروه وجود ندارد (0/52 = p-value). مقادیر اندازه‌گیری شده توسط این روش در 55 بیمار از 59 بیمار مورد مطالعه (93/2درصد) در بازه مقادیر مطلوب تعیین شده توسط عامل انسانی قرار دارند (0/8 P).
نتیجهگیری: به نظر می‌رسد روش پیشنهادی می‌تواند با دقت قابل قبولی با استفاده از عکس‌های روتین سر بیماران، مقدار ایندکس جمجمه را محاسبه کند. با توسعه این روش ممکن است بتوان به پزشکان و والدین در تشخیص زود هنگام این ناهنجاری و پایش بهتر نتایج درمان و کاهش هزینه‌ها کمک کرد.
 
متن کامل [PDF 1516 kb]   (176 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: جراحی اعصاب
دریافت: 1401/3/28 | پذیرش: 1401/8/29 | انتشار: 1401/11/9

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

Creative Commons License
This Journal is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License | Research in Medicine

Designed & Developed by : Yektaweb