جلد 33، شماره 4 - ( 12-1388 )                   جلد 33 شماره 4 صفحات 258-246 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


، : a_rnut80@yahoo.com
چکیده:   (14702 مشاهده)
چکیده سابقه و هدف: به کارگیری روش تحلیل الگوهای غذایی می‌تواند با منعکس کردن رفتارهای تغذیه‌ای افراد، اطلاعات بیشتری را در زمینه اتیولوژی تغذیه‌ای بیماری‌های مزمن از جمله چاقی در اختیار محققین قرار دهد. هدف این مطالعه، تعیین الگوهای غذایی غالب و چاقی عمومی و شکمی در زنان بزرگسال ساکن شمال شهر تهران در سال 1386 بود. روش بررسی: دراین مطالعه مقطعی، 460 زن 50-20 ساله ساکن مناطق تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در شمال شهر تهران به روش نمونه‌برداری تصادفی طبقه‌بندی شده انتخاب شدند. دریافت‌های غذایی در یک سال گذشته با پرسش‌نامه نیمه‌کمی بسامد خوراک گردآوری شد. وزن و قد و دور کمر طبق دستورالعمل‌های استاندارد اندازه‌گیری و نمایه توده بدن (BMI) محاسبه شد. چاقی عمومی به صورت kg/m2 30 ≤ BMI و چاقی شکمی به صورت دور کمر 88 ≥ سانتی‌متر تعریف شد. با روش تحلیل عاملی الگوهای غذایی غالب تعیین شدند. رابطه الگوهای غذایی غالب با چاقی عمومی و شکمی با روش رگرسیون لجستیک بررسی شد. یافته ها: دو الگوی غذایی غالب الگوی شامل غذایی سالم و الگوی غذایی ناسالم شناسایی شدند. بعد از تعدیل اثر عوامل مخدوش کننده، افرادی که در بالاترین چارک الگوی غذایی ناسالم قرار داشتند، به طور معنی‌داری احتمال بیشتری برای ابتلا به چاقی عمومی (نسبت شانس: 70/3، 01/0>P) و چاقی شکمی (نسبت شانس: 01/4، 01/0>P) داشتند و افرادی که در بالاترین چارک الگوی غذایی سالم قرار داشتند، احتمال کمتری برای ابتلا به چاقی عمومی و چاقی شکمی داشتند. نتیجه گیری: الگوهای غذایی غالب زنان مورد مطالعه با چاقی عمومی و چاقی شکمی مرتبط بود. انجام مطالعات آینده‌نگر برای تأیید این یافته‌ها ضروری است. واژگان کلیدی: الگوی غذایی، تحلیل عاملی، چاقی عمومی، چاقی شکمی، زنان.
متن کامل [PDF 255 kb]   (4088 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: بین رشته ای ( مدیریت آموزشی، تحقیقات آموزشی، آموزش پزشکی )
دریافت: 1389/3/8 | انتشار: 1388/11/26

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.