گروه خون و مدیکال انکولوژی، بیمارستان طالقانی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ، ghadianymojtaba@yahoo.com
چکیده: (14935 مشاهده)
چکیده
سابقه و هدف: سرطان پستان در زنانی که سطح سرمی تستوسترون بالاتری دارند، شایعتر است و با پیشآگهی بدتری همراه است، اما ارتباط بین تستوسترون سرم و شاخصهای هیستوپاتولوژی تومور پستان تا به حال بررسی نشده است. بنابراین در این مطالعه ارتباط بین سطح سرمی تستوسترون و فاکتورهای هیستوپاتولوژی سرطان پستان بررسی شد.
روش بررسی: در این مطالعه توصیفی، بیماران مبتلا به سرطان پستان که جهت درمان به درمانگاه مدیکال انکولوژی مراجعه کرده و سابقه شیمی درمانی، هورمون درمانی و جراحی تخمدانها و یا تومورهای دیگر نداشتند، پس از اخذ رضایت وارد مطالعه گردیدند. از بیماران سطح تستوسترون صبحگاهی اندازهگیری شده و شاخصهای هیستوپاتولوژی از گزارش پاتولوژی آنها استخراج گردید. در پایان مطالعه، ارتباط سطح تستوسترون و شاخصهای هیستوپاتولوژی سرطان پستان بررسی گردید.
یافتهها: 106 بیمار با میانگین سنی 10±47 سال بررسی شدند. فروانی بیماران پرهمنوپاز و یائسه به ترتیب 2/63 و 8/36 درصد بود. از نظر پاتولوژی، 50 درصد بیماران در گروه هیستوپاتولوژی نامطلوب بودند. فراوانی تهاجم عروقی (Vascular invasion) 4/46 درصد و فراوانی گیرنده هورمونی مثبت 73 درصد بود. سطح سرمی تستوسترون در گروه هیستوپاتولوژی مطلوب 52/0±56/0 نانوگرم در میلیلیتر و در گروه هیستوپاتولوژی نامطلوب 77/0±70/0 نانوگرم در میلیلیتر بود (4/0=p). هیچکدام از بیماران سطح تستوسترون بیشتر از طبیعی نداشتند.
نتیجهگیری: بین سطح تستوسترون و فاکتورهای پیشآگهی هیستوپاتولوژی ارتباط معنیداری وجود ندارد و سرطانها ی پستان با شاخصهای هستوپاتولوژی نامطلوب، سطح سرمی تستوسترون بالاتری ندارند. بررسی علت پیشآگهی بد در بیماران با سطح تستوسترون بالا در مطالعات دیگری توصیه میشود.
واژگان کلیدی: سرطان پستان، تستوسترون، پیشآگهی.
نوع مطالعه:
پژوهشی |
دریافت: 1389/11/24 | انتشار: 1389/8/24