جلد 36، شماره 5 - ( 12-1391 )                   جلد 36 شماره 5 صفحات 122-117 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shabani R, Mozaffari M, Heidari Moghadam R, Shirmohamadi T, Vafaee R. Effect of cardiac rehabilitation program on quality of life in patients with myocardial infarction in Hamadan. Research in Medicine 2013; 36 (5) :117-122
شعبانی رامین، مظفری مصیب، حیدری مقدم رشید، شیر محمدی طیبه، وفایی رضا. تاثیر برنامه نوتوانی قلب برعملکرد جسمانی و کیفیت زندگی بیماران مبتلا به سکته قلبی. پژوهش در پزشکی. 1391; 36 (5) :117-122

گروه ارگونومی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان ، Dr_haidari@yahoo.com
چکیده سابقه و هدف: برنامه نوتوانی قلب برای اکثر بیماران به وی‍‍‍‍ژه پس از سکته قلبی پیشنهاد می‌شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر 8 هفته نوتوانی قلب بر روی کیفیت زندگی و ظرفیت ورزشی بیماران پس از جراحی بای پس عروق کرونری و نیز پس از بازسازی عروقی قلبی انجام شد. روش بررسی: در این کارآزمایی بالینی، بیماران قلبی به طور تصادفی به دو گروه تمرینی (30N=) و گروه کنترل (30N=) تقسیم شدند. پس از بررسی‌های پایه، آزمون‌های پایه شامل آزمون ورزش، آزمون قدم زدن به مدت 6 دقیقه، آزمون افسردگی و اضطراب بک و فرم کوتاه آزمون SF-36 جهت جمع آوری اطلاعات انجام شد.گروه تمرینی تحت برنامه ورزشی و نوتوانی، شامل گرم کردن به مدت 10 دقیقه، تمرینات استقامتی به مدت 15 الی 20 دقیقه و تمرینات قدرتی به مدت 10الی 15 دقیقه و تمرینات سرد کردن و شل سازی قرار گرفتند. ظرفیت عملکردی بیماران با استفاده از آزمون قدم زدن به مدت 6 دقیقه و آزمون ورزش ارزیابی شد. یافته‌ها: در گروه تمرینی، پس از 8 هفته برنامه نوتوانی قلب، افزایش معنی‌داری در میزان حداکثر اکسیژن مصرفی به همراه افزایش در میزان قدم زدن در آزمون 6 دقیقه مشاهده شد (01/0>P). مدت زمان آزمون ورزش در این بیماران 6/40%، میزان حداکثر اکسیژن مصرفی 31% و مسافت طی شده در آزمون قدم زدن به مدت 6 دقیقه به میزان 5/39% افزایش داشت، در حالی که در گروه کنترل اختلاف معنی‌داری دیده نشد. در بیماران گروه تمرین عملکرد جسمانی، عملکرد فیزیکی، محدودیت در نقش فیزیکی، درد جسمانی، سلامت عمومی، نشاط، عملکرداجتماعی، محدودیت در نقش احساسی و سلامت روانی افزایش معنی‌داری داشت (01/0>P). نتیجه‌گیری: نوتوانی در بیماران قلبی می‌تواند نقش اساسی در افزایش سلامت این بیماران داشته باشد که تحقیقات بیشتر را توصیه می‌نماید. واژگان کلیدی: نوتوانی قلب، کیفیت زندگی، انفارکتوس قلبی، افسردگی، اضطراب.
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: قلب و عروق
دریافت: 1392/1/28 | پذیرش: 1392/2/14 | انتشار: 1392/2/14