جلد 39، شماره 4 - ( 12-1394 )                   جلد 39 شماره 4 صفحات 177-182 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Fazelipour S, Tootian Z, Sheibani M T, Hooshmand abasi R, Chegini M, Brahman G et al . Effect of soybean on histomorphometric parameters of stomach and biochemical factors of blood serum in animal model. Research in Medicine. 2016; 39 (4) :177-182
URL: http://pejouhesh.sbmu.ac.ir/article-1-1447-fa.html
فاضلی پور سیمین، طوطیان زهرا، شیبانی محمد تقی، هوشمند عباسی ریحانه، چگینی حمید رضا، مینائی مرضیه، و همکاران.. تأثیر مصرف سویا بر شاخص‌های هیستوموفومتری معده و عوامل بیوشیمیائی بیوشیمیایی سرم خون در مدل حیوانی. پژوهش در پزشکی. 1394; 39 (4) :177-182

URL: http://pejouhesh.sbmu.ac.ir/article-1-1447-fa.html


استاد گروه علوم تشریحی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد پزشکی تهران.
چکیده:   (2238 مشاهده)

سابقه

سابقه و هدف: در دنیای مدرن، سویا به‌عنوان یک ماده غذایی با ارزش  برای تأمین پروتئین و بسیاری از مواد ضروری بدن استفاده می‌شود. معده  هم بخشی از لوله گوارش است که در هضم مکانیکی و شیمیایی مواد غذایی نقش دارد. هدف از این مطالعه تعیین تأثیر کنجاله سویا بر هیستولوژی و هیستومتری معده و عوامل بیوشیمیایی سرم خون است.

روش بررسی: در این مطالعه تجربی 30 سر موش سوری نابالغ ماده‌ نژاد Balb/C را در سن سه هفتگی انتخاب و براساس سه نوع رژیم غذایی به سه گروه  (گروه A یا گروه کنترل از رژیم غذایی با پروتئین کامل، گروهB از رژیم غذایی با
40 درصد سویا و گروهC از رژیم غذایی با 20 درصد سویا) تقسیم شدند. پس از سه ماه موش‌ها بیهوش و از قلب آن‌ها  برای تعیین سطح سرمی اوره، پروتئین تام، کلسترول و LDL خون‌گیری انجام شد. پس از خارج کردن معده و آماده‌سازی بافتی، مقاطع به روش H&E رنگ‌آمیزی شدند. پس از انجام مطالعه بافت‌شناسی، مقاطع  به وسیله میکروسکوپ نوری مجهز به نرم‌افزارAXIOVISION بررسی هیستومتریک  شدند و ضخامت مخاط، ، زیر مخاط، عضلات، عمق پیت و تعداد سلول‌های حاشیه‌ای اندازه‌گیری شدند. داده‌ها از نظر آماری با استفاده از آنالیز واریانس یکطرفه  (ANOVA)  برای مقایسه گروه کنترل با گروه‌های تجربی و ازTukey Test ج برای مقایسه گروه‌ها با یکدیگراستفاده  شد و سطح  معناداری برابر P<0. 05 در نظر گرفته شد.

نتایج: مصرف سویا تغییر بافتی ایجاد نکرد. درمطالعه دقیق‌تر هیستومتریک (بر حسب میکرومتر)، نتایج نشان داد که بین گروه کنترل با گروه‌های مصرف‌کننده سویا در بخش غیر‌غده‌ای دیواره معده، افزایش  معناداری در ضخامت مخاط گروه تجربی B  (456±90)با گروه کنترل  (57. 3± 201) و لایه عضلانی گروه تجربیC 233. 3±84. 7)) در مقایسه با گروه کنترل±11. 7) 104.) دیده شد P<0. 05)). در بخش غده‌ای نیز افزایش  معناداری در ضخامت مخاط گروه‌های تجربی (1041. 4±167)B و 1331. 8±143. 4)C) با گروه کنترل 615. 3±83. 1))، عمق پیت‌های گروه‌های تجربیB 134. 6±14. 6)) و 154. 3±20. 3)C) با گروه کنترل 94. 8±12. 9))، و سلول‌های حاشیه‌ای گروه‌های تجربی B 157±4. 5)) و 30. 5±13. 6) C) با گروه کنترل 9. 8±1. 5)) و لایه عضلانی گروه‌های تجربی B 211. . 6±53. 7)) وC 195. 8±67. 9)) با گروه کنترل 155. 8±28. 2)) دیده شد P<0. 05)).  همچنین سطح سرمی کلسترول گروه‌های تجربیB 87. 8±20. 5)) و(C 83±16.) با گروه کنترل 117. 70±20. 7))، سطح سرمی اوره گروه‌های تجربیB 36. 2±10. 4)) وC 40. 6±12. 1)) با گروه کنترل 65. 3±7. 3)) کاهش  معناداری را نشان داد P<0. 05)). همچنین میزان LDL گروه‌های تجربیB 5581. 6±470. 9)) وC 5690. 1±479. 8)) در مقایسه با گروه کنترل 6907. 1±37. 7)) کاهش  معنادار بود  P<0. 05)).

نتیجه‌گیری: به نظر می‌رسد مصرف طولانی‌مدت سویا می‌تواند بر مخاط معده و تکثیر سلول‌های حاشیه‌ای تأثیر بگذارد و همچنین سطح سرمی کلسترول، اوره و LDL را کاهش دهد. 

متن کامل [PDF 1870 kb]   (869 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: بافت‌شناسی
دریافت: ۱۳۹۴/۴/۴ | پذیرش: ۱۳۹۴/۱۲/۱۵ | انتشار: ۱۳۹۴/۱۲/۲۴

Creative Commons License
This Journal is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License | Research in Medicine

Designed & Developed by : Yektaweb