سابقه و هدف: ذرات ریز زیستی، ذرات معلق و موجود در هوا بوده که حاوی میکروارگانیسمها یا ترکیبات آلی هستند که با جریان باد، تغییرات جریان هوا و عوامل دیگر فیزیکی جابجا می شوند و می توانند باعث انتقال میکروارگانیسمها بخصوص عوامل بیماریزا شوند. هدف از این مطالعه، بررسی باکتری مقاوم به مواد ضد عفونی کننده و آنتی بیوتیک ها در هوای ایستگاه های مختلف مترو بوده است.
مواد و روش ها: در مطالعه حاضر از هوای جاری در ایستگاه مترو و از سطوح سکو و صندلی، نمونه برداری انجام گردید. پس از تعیین جنس و گونه باکتری های بدست آمده، مقاومت آنتی بیوتیکی در برابر عوامل ضد میکروبی مختلف با استفاده از روش انتشار از ژل و رقت سازی در لوله انجام گردید. وجود ژن qacA/B در سویه های حساس و مقاوم S. aureus وE. Coli با روشPCR بررسی شد.
یافته ها: در مطالعه حاضر فراوانی سویه های گرم منفی کمتر از سویه های گرم مثبت بود به طوری که بیشترین سویه ها به ترتیبS. aureus وE. faecalis و کمترین آنهاE. coli بود. 2% از سویه های S. aureus در آزمون کربی بائر به عنوان MRSA در نظر گرفته شدند. بیشترین و کمترین فراوانی ژن qacA/B به ترتیب در سویه های S. aureus (23%) و E. coli (7%) بود.
نتیجه گیری: با توجه به حضور سویه هایی که می توانند ایجاد بیماری کنند، ضرورت دارد تا نظافتی که در ایستگاههای مترو انجام می شود با استفاده از ترکیبات دزانفکتانت های قوی انجام گیرد. با توجه به در دسترس بودن و سهولت مصرف هیپوکلریت سدیم، توصیه می شود از ترکیب 5% این ماده شیمیایی استفاده شود و از سایر مواد شوینده نیز به طور دوره ای استفاده گردد تا از بروز باکتری های مقاوم به دزانفکتانت ها جلوگیری شود.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |