زمینه و هدف: مسئله اصلی در درمان آنتیبیوتیکی، مقاومت به آن و سپس عوارض جانبی مصرف دارو میباشد. بنابراین، پس از انجام تحقیقات بر روی خواص گیاهان، بشر اقدام به استفاده از آنها در صنایع مختلف نموده است. در این پژوهش اثرات ضدمیکروبی عصارههای اتانولی چهار گیاه دارویی از استان اردبیل شاملNepeta nuda ، Salvia verticilata، Nepeta crassifolia و Teocrium chamaedry subsp. syspirense بر روی سه گونه باکتری گرم منفی(Salmonella enterica, Escherichia coli, Pectobacterium carotovorum) مورد ارزیابی قرارگرفت.
مواد و روش کار: پس از تهیه عصاره اتانولی گیاهان مذکور به روش مسراسیون، اثر ضد میکروبی عصارههای حاصل از اندام هوایی آنها به دو روش انتشار دیسکی (Disk diffusion) و چاهک(Well diffusion) بررسی گردید.
یافتهها: بالاترین هاله بازدارنده رشد در باکتریهای E. coli، P. caratovorum، S. enterica در غلظت mg/mL 800 به ترتیب در روش دیسک (12، 12، 12 میلیمتر) در عصارههای N. crassifolia، N. nuda و N. crassifolia و روش چاهک (10، 12 و 11 میلیمتر) در عصارههای S. verticilata، N. nuda و N. crassifolia مشاهده گردید.
نتیجهگیری: نتایج حاصل از پژوهش حاضر نشان داد که غلظتهای مختلف عصاره و همچنین نوع باکتری در تشکیل هالهی بازدارنده رشد تأثیرگذار میباشند. بهطوریکه با افزایش غلظت، قطر هاله افزایش مییابد. عصارهی گیاهان مورد نظر در مقایسه با جنتامایسین تأثیر اندکی بر روی باکتریهای گرم منفی داشتند.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |