جلد 41، شماره 1 - ( 2-1396 )                   جلد 41 شماره 1 صفحات 55-50 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ghajari A, Latifi A, Lotfali E. fungal contamination of hot springs in Mazandaran province fall 2014. Research in Medicine 2017; 41 (1) :50-55
قجری علی، لطیفی علیرضا، لطفعلی انسیه. بررسی فلور قارچی چشمههای آبگرم بهسازی شده استان مازندران پاییز 1394. پژوهش در پزشکی. 1396; 41 (1) :50-55

گروه انگل شناسی و قارچ شناسی. دانشکده پزشکی. دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ، ghajari_ali@yahoo.com

با توجه به افزایش دانش بشری در خصوص کنترل، درمان، پیشگیری و ریشه کنی بیماری های قارچی، آمار مبتلایان به بیماری های قارچی همچون درماتوفیتوزیس در انسان ها و حیوانات نشان دهنده آن است که هنوز این بیماری یکی از مهمترین مسائل بهداشتی و درمانی در ایران و جهان به شمار می رود. آلودگی استخرهای چشمه های آب گرم به قارچ های بیماری زای درماتوفیتی و قارچ های ساپروفیت می تواند ریسک ابتلا افراد بومی و توریست به بیماری های مرتبط را افزایش دهد. از این رو بررسی و مطالعه عوامل قارچی فرصت طلب و پاتوژن مستقر در این اماکن می تواند کمک بسیار موثری در جهت رفع آلودگی و یا کاهش میزان آن و در نتیجه پیشگیری از بروز عفونت های احتمالی گردد. این تحقیق در خصوص بررسی فلور قارچی چشمه های آب گرم استان مازندران ، برای اولین بار در پاییز 1394صورت گرفت.

روش بررسی: در این مطالعه مقطعی، از تمام چشمه های آب گرم بهسازی شده در استان مازندران (22 چشمه)، سه نمونه به حجم 250 میلی لیتر در ظروف استریل تهیه شد و به آزمایشگاه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی منتقل گردید. سپس بر اساس روش های مستقیم، کشت و مورفولوژی کلنی قارچ ها، آلودگی چشمه ها از نظر وجود قارچ های ساپروفیت و درماتوفیت مورد بررسی قرار گرفت.

یافته ها: در 17چشمه از 22 چشمه آب گرم  بهسازی شده در استان مازندران، قارچهای ساپروفیت جدا شد. از 66 نمونه آب جمع آوری شده از چشمه ها، 19 نمونه (%78/28) از نظر حضور قارچ های ساپروفیت مثبت بودند. بیشترین قارچ های جدا شده به ترتیب آسپرژیلوس نایجر، پنی سیلیوم وکلادوسپوریوم بودند. در این بررسی هیچ گونه قارچ درماتوفیتی از نمونه های مورد بررسی جداسازی و شناسایی نگردید.

نتیجه گیری:  به نظر می رسد آلودگی قارچی چشمه های آب گرم در این استان قابل توجه بوده و نگرانی را برای افراد محلی، توریست ها، گردشگران و مسافران که از این چشمه ها استفاده می نمایند به وجود می آورد. به همین منظور انجام تحقیقات جامع و مداخله ای برای کاهش آلودگی بیماری های مرتبط با آلودگی های قارچی  در چشمه های آب گرم استان مازندران و سایر چشمه های آب گرم کشورمان امری ضروری به شمار می رود.

متن کامل [PDF 588 kb]   (2065 دریافت)
نوع مطالعه: پژوهشی |
دریافت: 1395/7/25 | پذیرش: 1395/10/18 | انتشار: 1396/3/7