دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد. ، maryam_tehranipour@mshdiau.ac.ir
چکیده: (4235 مشاهده)
ﺯﻣﻴﻨﻪ ﻭ ﻫﺪﻑ: یکی از مشخصههای انسان ها توانایی آنها در تغییر رفتار بر اساس تجربیات قبلی میباشد . یادگیری عبارت از کسب اطلاعاتی است که این امر را امکان پذیر میکند و حافظه به مفهوم حفظ و ذخیره این اطلاعات میباشد. گیاه ارزن حاوی پروتئینها، مواد معدنی، ویتامینها و آنتیاکسیدانهای مورد نیاز برای حفظ حیات و سلامت سلولهای بدن پستانداران است. این مطالعه بهمنظور تعیین اثر عصاره آبی دانه گیاه ارزن پروسو (Panicum miliaceum L.) بر حافظه فضایی انجام شده است.
مواد و روشها: در این مطالعه تجربی 24 سر موش صحرائی نر به 4 گروه تقسیم شدند. عصاره آبی دانه گیاه ارزن پروسو به روش سوکسله تهیه شده و به سه گروه تیمار بهترتیب با دوزهای 25، 50 و 75 میلیگرم بر کیلوگرم به روش داخل صفاقی و بهمدت 21 روز تزریق شد. گروه کنترل نرمال سالین دریافت نمود. . پس از سپری شدن یک ماه از اولین تزریق، رفتارهای یادگیری و تستهای حافظه روی نمونه ها انجام شد.در این تحقیق برای بررسی حافظه فضایی از ماز آبی موریس و برای یادگیری اجتنابی غیر فعال از شاتل باکس استفاده شد. به منظور تحلیل دادههای به دست آمده از تحلیل واریانس با اندازه گیریهای مکرر و به منظور تحلیل دادههای حافظه از تحلیل واریانس یک طرفه(ANOVA) استفاده شد.
یافته ها: در تزریق عصارههای آبی با دوزهای ( 25 و 50 و 75 میلی گرم بر کیلو گرم)، زمان پیدا کردن سکو بین گروه کنترل و تیمارهای آبی در دوزهای (50 و 75 میلی گرم بر کیلوگرم) تفاوت معنی داری را نشان میدهد. (p<0/05) همچنین زمان آموزش و زمان تست در گروههای کنترل و تیمار دریافت کننده عصاره آبی تفاوت معنی داری را نشان میدهد و بیانگر این است که این عصاره تاثیر قابل ملاحظه ای داشته است.
نتیجه گیری: عصاره آبی دانه گیاه ارزن پروسو باعث بهبود یادگیری و افزایش حافظه فضایی در موش سفید آزمایشگاهی نرمی شود که ممکن است علت آن در خواص آنتی اکسیدانی گیاه ارزن نهفته باشد.
نوع مطالعه:
پژوهشی |
موضوع مقاله:
فیزیولوژی دریافت: 1396/8/17 | پذیرش: 1397/4/9 | انتشار: 1397/7/9
ارسال پیام به نویسنده مسئول