جلد 44، شماره 1 - ( 1-1399 )                   جلد 44 شماره 1 صفحات 281-276 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

osmani F, hajizadeh E, Rasekhi A, Akbari M E. Determination of Effective Factors on Recurrences in Patients with Breast Cancer by Joint Modeling of Recurrences and Death. Research in Medicine 2020; 44 (1) :276-281
URL: http://pejouhesh.sbmu.ac.ir/article-1-1901-fa.html
عثمانی فرشته، حاجی زاده ابراهیم، راسخی علی اکبر، اکبری محمد اسماعیل. تعیین عوامل موثر بر عودهای مکرر با مدل‌بندی توأم عود و مرگ در بیماران مبتلا به سرطان پستان. پژوهش در پزشکی. 1399; 44 (1) :276-281

URL: http://pejouhesh.sbmu.ac.ir/article-1-1901-fa.html


گروه آمار زیستی، دانشکده پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس ، hajizadeh@modares.ac.ir
چکیده:   (2618 مشاهده)
زمینه و هدف: امروزه سرطان‌ها یکی از مهم‌ترین مشکلات پزشکی انسان‌ها به شمار می‌روند. سرطان پستان نیز به‌عنوان شایع‌ترین سرطان زنان که شیوع آن در قرن اخیر در تمام جهان رو به افزایش بوده، موردتوجه قرارگرفته است، افراد می‌توانند پیشامدهای بازگشتی را تجربه کنند که گاهی اوقات با یک پیشامد پایانی همراه می‌شوند. در این مطالعه با استفاده از یک مدل شکنندگی سعی شده تا به‌طور توأم، عودهای مکرر به همراه رخداد نهایی مرگ بیماران مبتلا به سرطان پستان مدل بندی شود.
مواد و روش‌ها: در این مطالعه بقای گذشته‌نگر، تعداد 342 بیمار مبتلا به سرطان پستان ثبت‌شده در مرکز تحقیقات سرطان بیمارستان شهدای تجریش، بررسی شدند. در این مطالعه از مدل لیو برای مدل‌بندی توأم پیشامدهای بازگشتی و پیشامد پایانی استفاده شد که در آن از یک شکنندگی مشترک دارای توزیع گاما به‌کار رفت. برآورد پارامترها به شیوه درست‌نمایی ماکزیمم تاوانیده انجام و از پکیج frailtypack موجود در نرم‌افزار R نسخه 3.4.1 برای اجرای مدل و تحلیل داده‌ها استفاده و سطح معناداری 5درصد در نظر گرفته شد.
یافته‌ها: در این مطالعه هم‌گروهی تعداد 342 زن مبتلا به سرطان پستان بررسی شدند. تحلیل یک متغیره و چند متغیره برای این بیماران انجام شد. از این تعداد، برای 78 بیمار (8/22) درصد پیشامد عود رخ‌داده بود و 225 بیمار 6/74 درصد سانسور شده بودند. نتایج به‌دست‌آمده از مدل شکنندگی توأم نشان می‌دهد که خطر نسبی عود در بیماران دارای سابقه فامیلی درجه‌یک در مقایسه با سایر افراد 36درصد بیشتر بوده است (0/05>P) همچنین خطر نسبی عود در بیماران با مرحله 3 بیماری 19درصد بیشتر نسبت به سایر مراحل و همین‌طور خطر نسبی عود در بیماران در بیمارانی که شیمی‌درمانی انجام داده‌اند، 2/5 برابر بیشتر از بیماران بدون سابقه شیمی‌درمانی به دست آمد.
نتیجه‌گیری: به نظر می‌رسد که بررسی اثر عوامل مؤثر بر رخداد مرگ و عودهای مکرر با در نظر گرفتن عوامل نامعلوم باقابلیت مدل‌بندی هم‌زمان پیشامدها سبب می‌شود سیر طبیعی بیماری بهتر توصیف شود و اطلاعات دقیق‌تری در اختیار محققان قرار گیرد.

 
متن کامل [PDF 432 kb]   (889 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: آمار زیستی
دریافت: 1397/4/29 | پذیرش: 1398/5/9 | انتشار: 1399/1/23

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

Creative Commons License
This Journal is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License | Research in Medicine

Designed & Developed by : Yektaweb