سابقه و هدف: کسب رضایت از بیمار برای انجام مداخلههای پزشکی غیر اورژانس الزامی قانونی است. مداخلههایی که برای بهبود کیفیت رضایت آگاهانه انجام میشود، هم برای بیماران و هم کادر پزشکی تاثیرگذار است. این مطالعه با هدف بررسی تاثیرمداخلهای ارتقای کیفیت رضایت آگاهانه به صورت دریافت رضایت آگاهانه با اجزای کامل و دریافت برائت آگاهانه همزمان درمیزان شکایتها از پزشک پس از انجام جراحیهای غیر اورژانس ستون فقرات کمری در بیمارستان شهدای تجریش است.
مواد و روشها: در این مطالعه که به روش آزمایشی کنترل شده انجام شد. هزار نفر ازبیماران مراجعهکننده به بخش جراحی اعصاب بیمارستان تجریش برای عمل غیر اورژانس هرنی دیسک مهرههای کمری(در دوسال، سالهای1396-1395)که معیارهای ورودی را دارا بودند، انتخاب شدند و سپس به وسیله نمونهگیری تصادفی سیستماتیک به دو گروه تقسیم شدند و از یک گروه رضایت آگاهانه با اطلاعات ناکافی به صورت توضیح شفاهی وفرم مکتوب دریافت شد و در گروه دوم رضایت آگاهانه استاندارد با همان روش به همراه برائت آگاهانه همزمان دریافت شد و بیماران به مدت دوسال از نظرمیزان شکایت از کادر درمان پیگیری شدند. با در نظر گرفتن معیارهای مورد مطالعه مربوط پس ازمحاسبه حداقل حجم نمونه با استفاده از فرمول کوهن و نیز بهرهگیری از فرم جمعآوری اطلاعات محقق ساخته نسبت به جمعآوری نمونهها در دو گروه اقدام و سپس با استفاده از تست آماری Exactly Fisher و کای دو و همچنین نرمافزار کامپیوتری 21 Spss نسبت به تجزیه و تحلیل دادهها اقدام شد.
یافتهها: تفاوت معناداری بین جنس و سن بیماران و نیز میزان شکایت نبود (Pvalue<0/012) و همچنین تفاوت معناداری بین محل عمل جراحی با شکایت بیماران وجود نداشت (Pvalue<0/1). از طرفی میزان شکایت از پزشکان در گروه اول 8درصد و در گروه دوم یک درصد بود که تفاوت معناداری بین این دو گروه وجود داشت (Pvalue<0/003).
نتیجهگیری: نتایج به دست آمده نشان میدهد باید علاوه بر اجازه درمان، برائت آگاهانه کتبی نیز برای عوارض ذات درمان و بیماری از بیمار گرفته شود تا با افزایش آگاهی ومیزان رضایتمندی بیماران از میزان شکایتهای مربوط به کادر درمانی کاسته شود.
.
نوع مطالعه:
پژوهشی |
موضوع مقاله:
پزشکی قانونی دریافت: 1397/6/24 | پذیرش: 1398/5/5 | انتشار: 1399/1/23
ارسال پیام به نویسنده مسئول