جلد 45، شماره 2 - ( 4-1400 )                   جلد 45 شماره 2 صفحات 71-67 | برگشت به فهرست نسخه ها

Soltani R, Aghajanpour F, Abbasi Fard H, Afshar A, Arab N, Mastery Farahani R et al . Morphometric Parameters of the Mandibular Ramus an Indicator for Sex Determination: A Radiographic Study. Research in Medicine 2021; 45 (2) :67-71
سلطانی رضا، آقاجان پور فخرالدین، عباسی فرد هانیه، افشار آذر، عرب نعمان، ماستری فراهانی رضا و همکاران.. پارامترهای مورفومتری راموس مندیبل شاخصی برای تعیین جنسیت: یک مطالعه رادیوگرافی. پژوهش در پزشکی. 1400; 45 (2) :67-71

گروه علوم تشریح و بیولوژی تولید مثل، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران ، norozian93@gmail.com
سابقه و هدف: بقایای اسکلتی نقش بسیار مهمی  درمطالعات و تحقیقات پزشکی قانونی و انسان شناسی برای تعیین جنسیت و سن افراد دارند. استخوان مندیبل بزرگترین و قوی ترین استخوان جمجمه است که پس از مرگ تقریبا سالم باقی می ماند. باتوجه به متفاوت بودن اندازه و شکل مندیبل در زنان و مردان از خصیوصیات مورفومتریک این استخوان برای تعیین جنسیت استفاده می کنند. هدف از این مطالعه بررسی پارامترهای مورفومتریک مندیبل در جمعیت شهر تهران در سال 98 است.
مواد و روش ها: در این مطالعه توصیفی 100 تصویر ارتوپانوموگرافی فک و صورت (50 مرد و 50 زن) برای اندازه گیری سه پارامتر طول و عرض شاخ مندیبل و طول تنه آن استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار IBM SPSS 25.0  و آزمون آماری تی - تست با سطح معنی داری (P <0.05) تجزیه تحلیل شدند.
یافته ها: میانگین طول راموس مندیبل در مردان و  زنان به ترتیب 67 و 74 میلی متر بود که اختلاف معنی داری را نشان می دهد (P <0.05). میانگین طول راموس در مردان در دو طرف راست و چپ بیشتر از زنان است. هم چنین میانگین اندازه پارامترها در سمت چپ بیشتر از سمت راست است. اختلاف معنی داری بین اندازه عرض راموس و طول تنه مندیبل در بین زنان و مردان مشاهده نشد.
نتیجه گیری: به نظر میرسد  که اندازه گیری پارامترهای راموس مندیبل، شاخصی مهم برای تعیین جنسیت در پزشکی قانونی و آنتروپولوژی است.
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: علوم تشریحی (آناتومی، بافت شناسی، جنین شناسی، بیولوژی تولید مثل)
دریافت: 1398/8/10 | پذیرش: 1399/7/2 | انتشار: 1400/9/8