جلد 45، شماره 1 - ( 1-1400 )                   جلد 45 شماره 1 صفحات 33-28 | برگشت به فهرست نسخه ها

soori R, eskandari A, Ramezankhani A. Effect of two protocols of high interval and continuous training on the levels of antioxidant enzymes in the liver of old rats. Research in Medicine 2021; 45 (1) :28-33
سوری رحمان، اسکندری آرزو، رمضان خانی اعظم. تأثیر دو نوع پروتکل تمرین تداومی و تناوبی شدید بر سطوح آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی کبد رت‌های پیر. پژوهش در پزشکی. 1400; 45 (1) :28-33

گروه فیزیولوژی ورزش، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه تهران، تهران، ایران ، soori@ut.ac.ir
سابقه و هدف: افزایش سن با تغییر عملکرد سلول­های کبدی و بروز بیماریهای کبدی مزمن مرتبط است. طبق تئوری رادیکال آزاد، روند پیر شدن سلولی نتیجه جهش ایجاد شده به وسیله گونه­های فعال اکسیژن، استرس اکسیداتیو بیشتر و اختلال در دفاع آنتیاکسیدانی سلولی است. هدف مطالعه حاضر تاثیر دو پروتکل تمرین تناوبی و تداومی بر سطوح آنزیم­های آنتی اکسیدانی کبد رت­های نر مسن است.
مواد و روش­ها: این مطالعه به روش تجربی و روی 21 سر رت پیر (22 تا 24 ماه)  انجام شد. رت­ها به صورت تصادفی به سه گروه تمرین تناوبی شدید (HIIT) (تعدا=7) و تمرین تناوبی با شدت متوسط (MCT) ) (تعدا=7)  و کنترل (تعدا=7)  تقسیم شدند. برنامه تمرین HIIT، دویدن روی تردمیل با شدت 100-80 درصد حداکثر سرعت و برنامه MCT با شدت 70-65 درصد حداکثر سرعت، پنج جلسه در هفته به مدت شش هفته اجرا شد. 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرین، بافت کبد جدا و در 80- درجه سانتیگراد تا زمان آزمایش نگهداری شد. قسمت رویی به دست آمده حاصل از هموژنیزاسیون بافت کبد برای تعیین فعالیت آنزیم­های سوپراکساید دیسموتاز (SOD)، گلوتاتیون پراکسیداز(GPX)  و کاتالاز(CAT)  به عنوان وضعیت آنتیاکسیدانی استفاده شد. از آنالیز واریانس یک طرفه برای تعیین تفاوت بین گروهها استفاده شد (05/0P<).
یافته‌ها: آنزیم­های سوپراکساید دیسموتاز (SOD) و گلوتاتیون پراکسیداز(GPX)  در گروههای تمرین تداومی (به ترتیب 002/0P= و 005/0P= ) و تناوبی شدید (001/0P=) نسبت گروه کنترل افزایش معناداری یافتند. کاتالاز در گروه تمرین تناوبی شدید نسبت به گروه کنترل افزایش معناداری یافت (015/0P=).
نتیجه‌گیری: به طور کلی، تمرین‌های تداومی و تناوبی شدید سبب افزایش میزان آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی در رت‌های نر مسن میشوند و این افزایش، در گروه تناوبی شدید، چشمگیرتر بود.
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: تربیت بدنی و علوم ورزشی ( فیزیولوژی ورزشی - بیومکانیک ورزشی )
دریافت: 1398/8/21 | پذیرش: 1398/11/21 | انتشار: 1400/8/8