کارشناس ارشد علوم بهداشتی در تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی سمنان، تهران، ایران.
چکیده: (۲۱۲۶ مشاهده)
سابقه و هدف: بیماری دیابت از جمله بیماریهایی است که سهم عمده درمان آن بعهده خود بیماران واگذار می شود و برخورداری ایشان از آگاهی در زمینه های مختلف درمان، بویژه مدیریت تغذیه ای از شروط اساسی کنترل موفق بیماری می باشد. لذا پژوهش حاضر با هدف بررسی وضعیت آگاهیهای تغذیه ای بیماران دیابتی شهر سمنان انجام گرفته است. مواد و روشها: در این مطالعه توصیفی، اطلاعات لازم با استفاده از پرسشنامه و انجام مصاحبه چهره به چهره با ۲۵۵ بیمار دیابتی که طبق روش نمونه برداری آسان از مراجعین به مطب پزشک متخصص، درمانگاه تخصصی و بیمار بستری در بیمارستان انتخاب شده اند، جمع آوری گردیده است.
یافته ها: نتایج بررسی نشان داد که حدود ۷۴٪ بیماران از خطر چاقی، ۶۴٪ ایشان از ارجحیت روغن مایع نسبت به روغنهای دیگر آگاهی داشته و آگاهی ایشان در زمینه غیر مجاز بودن مصرف برخی مواد شیرین حاوی کربوهیدراتهای ساده و تصفیه شده خوب بوده در حالی که ۷۸٪ از بیماران از اهمیت افزایش تعداد وعده های غذایی آگاه نبوده و یا درزمینه مصرف مواد غذایی حاوی فیبر محلول و با نمایه گلیسمی پایین آگاهی کمتری داشته اند. بطوریکه ۵۶% بیماران عدس را مفید و یا فقط ۲۷٪ ایشان نان سنگک را نان مناسب دانسته اند. بعلاوه اینکه ۶۹% بیماران در زمینه حل مشکلات تغذیه ای و تنظیم برنامه غذایی از مشاوره با کارشناس تغذیه سودی نجسته اند.
نتیجه گیری: بنظر می رسد بیماران در زمینه نقش رژیم غذایی در کنترل بیماری، شناخت مواد غذایی مفید، مجاز و غیر مجاز و تنظیم برنامه و وعده های غذایی نیاز به کسب آگاهی بیشتری دارند.
نوع مطالعه:
كاربردي |
موضوع مقاله:
رادیولوژی دریافت: 1398/11/27 | پذیرش: 1398/11/27 | انتشار: 1398/11/27