مرکز تحقیقات غدد درون ریز و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و معاونت بهداشتی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی،تهران،ایران.
چکیده: (2178 مشاهده)
اختلالهای ناشی از کمبود ید در ایران شناخته شد و برنامه کشوری کنترل این اختلالات از سال ۱۳۶۸ به مرحله اجرا درآمد. به منظور پایش برنامه کشوری مبارزه با کمبود بد در سال ۱۳۷۵، این بررسی در دانش آموزان ۸ تا ۱۰ ساله سراسر کشور انجام شد و یافته های مربوط به غلظت هورمونهای تیروئید در این گزارش آورده شده است.
از مجموعه ۳۶۱۷۸ نفر که به روش احتمال بر مبنای اندازه (PPS) از ۲۶ استان کشور جهت بررسی گواتر انتخاب شده بودند، از ۲۸۳۶ نفر آنان یک نمونه خون جهت اندازه گیری ، T۴ , T۳ و TSH به روش ایمونواسی و جذب T۳ توسط رزین و یک نمونه ادرار برای اندازه گیری بد ادرار به روش هضم دریافت شد. میانگینTSH, T۳ , T۴ سرم به ترتیب µg / dl ۲/۱ ± ۷/ ۹ ، ng / dl
۶۳ ± ۱۵۹ و U/ mlµ۲/۷ ± ۲/ ۲ بود. بین دو جنس و نیز بین دانش آموزان شهر و روستا تفاوتی مشاهده نشد. در کل دانش آموزان ۸ نفر دارای T۴ بالاتر از µg / dl ۱۳/۵ همزمان با T۳ بالاتر از ۲۴۰ نانوگرم در دسی لیتر بودند که در ۷ نفرشان افزایش T۴ , T۳ به دلیل زیادی TBG و FT۴I و FT۳I آنان طبیعی بود، یک نفر دچار پرکاری تیروئید بود. در ۳/۹ درصد کل دانش آموزان TSH بالاتر از µU/ ml ۵ ولی TSH بیشتر آنان بین ۵/۱ تا ۷ بود. در ۹ نفر TSH بالاتر از µU / ml۱۰ بود که ۷ نفر آنان دارای ۴I و FTT۴
طبیعی و کم کاری زیر بالینی تیروئید داشتند، در دو نفر افزایش TSH همراه با کاهش ۴I و FTT۴ بود. متوسط ید ادرارµg / dl ۲۰/۵ بود و بین دو جنس دانش آموزان شهر و روستا تفاوت معنی داری دیده نشد.
این بررسی نشان میدهد که یدرسانی در کشور در حد مطلوب می باشد و در گروه سنی ۸ تا ۱۰ سال افزایش در شیوع پر کاری و کم کاری تیروئید مشاهده نشد.
نوع مطالعه:
پژوهشی |
موضوع مقاله:
بین رشته ای ( مدیریت آموزشی، تحقیقات آموزشی، آموزش پزشکی ) دریافت: 1398/11/28 | پذیرش: 1398/11/28 | انتشار: 1398/11/28