جلد 24، شماره 2 - ( تابستان 1379 )                   جلد 24 شماره 2 صفحات 146-141 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mahyar A. Evaluation of Shigellosis in Children During 2 Years. Research in Medicine 2000; 24 (2) :141-146
مهیار ابوالفضل. بررسی دو ساله شیگلوز در کودکان. پژوهش در پزشکی. 1379; 24 (2) :141-146

دانشیار کودکان، (بیمارستان کودکان قدس)، دانشگاه علوم پزشکی قزوین، تهران، ایران.
زمینه: اسهال یکی از علل شایع بیماریزایی و مرگ و میر در کودکان می باشد. شیگلا از علل مهم اسهالهای باکتریائی و خونی کودکان است.
هدف: این مطالعه پژوهشی به منظور شناسایی وضعیت اپیدمیولوژیک کودکان مبتلا به شیگلوز بستری شده در تنها مرکز آموزشی - درمانی کودکان قدس شهرستان قزوین بین سالهای ۱۳۷۵-۷۶ انجام گرفت.
مواد و روشها: در این مطالعه پژوهشی تمام کودکانی که با تشخیص شیگلوز که در بیمارستان یادشده بستری شدند و در کشت مدفوع آنان شیگلا رشد کرده بود، مورد بررسی قرار گرفتند. اطلاعات لازم از پرونده های بیماران استخراج شد. یافته ها: نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که از ۱۶۶ کودک مبتلا به شیگلوز ۸۵ نفر (۵۱/۲ درصد) مذکر و ۸۱ نفر ۴۸/۸درصد) آنان مونث بودند. بیشترین سن ابتلا در کودکان ۱-۴ ساله، ۶۵/۷ درصد بود. بیشترین شیوع بیماری در فصل تابستان و کمترین شیوع در فصل زمستان مشاهده شد. علائم بالینی به ترتیب شیوع شامل تب،  ۹۱/۶ درصد؛ اسهال، ۸۹/۵ درصد؛ استفراغ، ۷۳/۵ درصد؛ تشنج،  ۳۶/۸ درصد؛ و کم آبی ۱۵/۷ درصد بود. اسهال خونی در ۳۷ درصد موارد و اسهال آبکی در ۶۳ درصد بیماران دیده شد. اسمیر مدفوع غیر طبیعی در ۸۰/۱ درصد بیماران و باندیمی در ۵۸/۱ درصد موارد مشاهده شد. در آنتی بیو گرام انجام شده بیشترین حساسیت به اسید نالیدیکسیک ۹۸/۷ درصد وبیشترین مقاومت به آمپی سیلین ۹۱/۸  درصد وجود داشت.
نتیجه گیری: در بیماران گرفتار اسهال با علائم عمومی بایستی شیگلوز را مدنظر داشت. بیشترین حساسیت دارویی شیگلا به اسید نالیدیکسیک است.
واژه‌های کلیدی: شیگلوز و اسهال خونی
دریافت: 1398/11/28 | پذیرش: 1398/11/28 | انتشار: 1398/11/28