Navaie L, Kimiagar M, Hajipoor R, Azizi F, Mehrabi Y. Epidemiologic Survey on Hypertension and its Relation with Obesity, Diabetes and Hyperlipidemia in Islamshahr, Iran. Research in Medicine 1998; 22 (1) :71-80
URL:
http://pejouhesh.sbmu.ac.ir/article-1-2232-fa.html
مرکز تحقیقات غدد درون ریز، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.
چکیده: (1952 مشاهده)
خلاصه:
هیپرکلسترولمی و هیپرتری گلیسریدمی هر دو عامل خطر دار مهم بیماریهای ایسکمیک قلبی می باشند. در یک بررسی که روی جمعیت ۲۴۴۰۰۰ نفری اسلامشهر انجام شد، ۲۰۳۳ نفر (۴۱ درصد مرد و ۵۹ درصد زن) بالای ۳۰ سالگی از طریق نمونه گیری تصادفی منظم (سیستماتیک) از نواحی ۱۷ گانه اسلام شهر انتخاب شدند. قد و وزن اندازه گیری و نمایه توده بدن محاسبه شد. میزان تری گلیسرید و غلظت کلسترول به وسیله دستگاه ۱۰۰۰ RA اتوآنالیزر تعیین شد. نتایج نشان داد که میانگین و انحراف معیار تری گلیسرید ۱۷۹±۲۲۸ میلی گرم در دسیلیتر است و مردان، در مقایسه با زنان، دارای تری گلیسرید بیشتری بودند. میزان تری گلیسرید در۴۳/۲ درصد افراد جامعه مورد بررسی (مردان ۴۷/۵ درصد و زنان ۴۰/۱ درصد) بیشتر از ۲۰۰ میلی گرم در دسیلیتر بود. میانگین و انحراف معیار کلسترول ۵۶±۲۳۸ میلی گرم در دسی لیتر و غلظت آن در ۴۲/۹ درصد افراد جامعه مورد بررسی (مردان ۴۱/۴ درصد و زنان ۴۳/۹ درصد) بیش از ۲۳۹ میلی گرم در دسیلیتر بود.۷۴/۷ درصد افراد مورد بررسی دارای کلسترول بیشتر از ۲۰۰ میلی گرم در دسی لیتر بودند. میانگین و انحراف معیار نمایه توده بدن افراد مورد بررسی ۴/۸± ۲/۸ کیلوگرم بر مترمربع بود. زنان نسبت به مردان به طور چشمگیری از افزایش وزن بیشتری برخوردار بودند (۰/۰۰۱>P).
۳۱/۱ درصد افراد مورد بررسی (مردان ۱۹/۲ درصد و زنان ۳۹/۱ درصد) فربهی متوسط و شدید داشتند. با ازدیاد سن متوسط نمایه توده بدن افزایش می یابد ولی این افزایش فقط تا ۵۰ سالگی ادامه پیدا می کند و پس از آن، نمایه توده بدن کاهش می یابد. غلظت کلسترول و تری گلیسرید خون با پیشرفت سن فزونی می یابد ولی در ششمین دهه زندگی غلظت تری گلیسرید کاهش پیدا می کند. بین نمایه توده بدن و غلظت کلسترول و نیز نمایه توده بدن و میزان تری گلیسرید ارتباط مستقیم معنی داری مشاهده شد.
با توجه به افزایش چشمگیر میزان تری گلیسرید، غلظت کلسترول و وزن در افراد مورد بررسی، ضروری به نظر می رسد که پژوهشهای گسترده ای در زمینه تعیین عوامل محیطی، به ویژه نقش برنامه های غذایی و فعالیت بدنی و ارائه رهیافت های مناسب برای پیشگیری از هیپرلیپیدمی و چاقی انجام شود.
نوع مطالعه:
پژوهشی |
موضوع مقاله:
بین رشته ای ( مدیریت آموزشی، تحقیقات آموزشی، آموزش پزشکی ) دریافت: 1398/11/29 | پذیرش: 1398/11/29 | انتشار: 1398/11/29