جلد 21، شماره 1 - ( فروردین - خرداد 1376 )                   جلد 21 شماره 1 صفحات 32-26 | برگشت به فهرست نسخه ها

Anatomical Location Shift of Colorectal Cancers within 22 Years. Research in Medicine 1997; 21 (1) :26-32
طالعی عبدالرسول، یزدان پناه عباس. تغییر محل تشریحی سرطانهای روده بزرگ طی ۲۲ سال. پژوهش در پزشکی. 1376; 21 (1) :26-32

استادیار گروه جراحی دانشکده پزشکی شیراز (بیمارستان شهید فقیهی)،تهران،ایران.
مطالعه براساس بررسی پرونده های ۲۴۸ بیمار گرفتار سرطان کولورکتال که طی ۲۲ سال (۱۳۵۰-۱۳۷۲) در بیمارستانهای دانشکده پزشکی شیراز بستری شده، تحت عمل قرار گرفته بودند، صورت گرفته است. برای بررسی تغییر محل تشریحی این تومور، بیماران بر حسب زمان عمل جراحی به دو گروه تقسیم شدند. گروه اول بیمارانی بودند که طی سالهای ۱۳۵۰-۱۳۵۸ عمل جراحی روی آنان انجام شد و گروه دوم بیمارانی را شامل می شد که از سال ۱۳۵۹ - ۱۳۷۲ تحت عمل قرار گرفتند این سرطان در مردان شایعتر از زنان می باشد: یعنی ۱۴۶ نفر (۵۸/۹ درصد) مرد و ۱۰۲ نفر (۴۱/۱ درصد) زن (۰/۰۱>P). میانگین سن مردان و زنان تفاوت محسوسی باهم نداشت، و در بررسی علائم بالینی، دل درد و کاهش وزن در این بیماران شایعتر از مطالعات دیگر بود (۱ و ۲)
در هر دو گروه، سرطان روده سمت چپ شایعتر از سمت راست بود (سمت چپ ۸/ ۶۶ درصد) ولی در ۱۴ سال دوم نسبت سمت چپ به راست به طور محسوسی بیشتر از ۸ سال اول بود و درصد بیشتری از تومورها در سمت چپ مشاهده شدند، سمت چپ در ۱۴ سال دوم، ۷۳/۴ درصد و در ۸ سال اول، ۵۷/۵ درصد (۰/۰۱>P ). میانگین سنی بیماران سمت چپ با راست تقریبا یکسان بود و تفاوت محسوسی باهم نداشتند.
از نظر طبقه بندی ، نسبت نومورهای مرحله B به C در مقایسه با مطالعات دیگر بیشتر بوده (۱ و ۳) و در مرحله A توموری وجود نداشت، این یافته ها دال بر آن است که سرطان در بیماران ما پیشرفت بیشتری داشته است،
۶/۴ درصد از تومورها قابل برداشتن نبود و مرگ و میر در زمان عمل و طول دوره بستری شدن ۵/۴۳ درصد بود.

دریافت: 1398/11/29 | پذیرش: 1398/11/29 | انتشار: 1398/11/29