جلد 21، شماره 1 - ( فروردین - خرداد 1376 )                   جلد 21 شماره 1 صفحات 97-85 | برگشت به فهرست نسخه ها

Navai L, Kimiagar M, Azizi F. Diabetes and IGT Prevalence in Islamshahr and Detection of Glucose Intolerance Screening and GTT: A Comparison. Research in Medicine 1997; 21 (1) :85-97
نوایی لیدا، کیمیاگر مسعود، عزیزی فریدون. بررسی شیوع دیابت و IGT در اسلام شهر و مقایسه روش غربالگری با نتایج OGTT برای تشخیص اختلالات تحمل گلوکز. پژوهش در پزشکی. 1376; 21 (1) :85-97

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی،تهران،ایران.
کمبود اطلاعات در مورد شیوع دیابت و عوامل مساعد کننده آن در کشور و نظر به عوارض تبعی ناشی از این بیماری باعث شد که بررسی حاضر در سال ۱۳۷۲ به منظور تعیین میزان شیوع دیابت و عدم تحمل گلوکز در اسلامشهر واقع در ۳۰ کیلومتری جنوب غربی تهران انجام شود. از جمعیت ۲۴۴۰۰۰ نفری این منطقه، ۲۰۳۳ نفر که پیش از ۳۰ سال داشتند به شیوه نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای برگزیده شدند. افراد مورد بررسی شامل ۸۳۵ (۴۱ درصد) مرد و ۱۱۹۸ نفر (۵۹ درصد) زن بودند. در مرحله اول قند خون ناشتا و دو ساعت پس از مصرف گلوکز اندازه گیری شده در مرحله دوم که پس از ۹ ماه انجام شد، در افرادی که گلوکز خون آنان غیرطبیعی بود و تعدادی از افراد سالم آزمون تحمل گلوکز انجام شد. نتایج تحقیق نشان داد که ۷/۴ درصد جامعه مورد بررسی (۷/۱ درصد مردان و ۷/۶ درصد زنان) به دیابت مبتلا بودند. در ۳/۸ درصد دیابت شناخته شده بود ولی ۳/۶ درصد افراد از دیابت خود بی خبر بودند.۱۲/۴ درصد (مردان ۸/۹ و زنان ۱۴/۹ درصد) مبتلا به عدم تحمل گلوکز بودند. شیوع دیابت و عدم تحمل گلوکز با افزایش سن بیشتر شده، به ترتیب از ۳/۵ و ۹/۲ درصد در گروه ۳۰-۳۹ سالگی به ۱۰/۴ و ۳۱/۳ درصد در گروه ۷۰-۷۹ سالگی بالغ گشت. ۵۲ درصد دیابتی ها و ۲۳ درصد مبتلایان به عدم تحمل گلوکز دارای پیشینه خانوادگی مثبت دیابت بودند. در مرحله دوم ۵۰ درصد گروه IGT در مرحله دوم IGT داشتند؛ ۲۵ درصد آنان دیابتی شده و میزان قند ۲۵ درصد طبیعی بود. ۷۲ درصد افرادی که در مرحله اول دیابت آنان تازه شناخته شده بود در گروه دیابتی ها باقی ماندند، ۲۴ درصد IGT داشته و در ۴ درصد آنان میزان قندخون طبیعی شده بود. مقایسه نتایج قندخون بر اساس معیارهای WHO و NDDG نشان داد که ۱۴ درصد از گروه سالم، ۵۹/۸ درصد از گروه IGT و ۱۱/۸ درصد از گروه دیابتی به تازگی شناخته شده، در کل افراد مورد بررسی ۲۸/۳ درصد براساس معیار NDDG در هیچ گروهی قرار نمی گیرند. با انجام این بررسی شیوع بالای دیابت و IGT در منطقه، افزایش شیوع دیابت با بالا رفتن سن و سابقه خانوادگی مثبت دیابت مشاهده میشود و با توجه به یافته های بررسی صرفا اندازه گیری میزان قندخون دو ساعت بعد از خوردن ۷۵ گرم گلوکز به عنوان ملاک تشخیص دیابت و IGT پیشنهاد می شود.
دریافت: 1398/11/29 | پذیرش: 1398/11/29 | انتشار: 1398/11/29