جلد 46، شماره 1 - ( 1-1401 )                   جلد 46 شماره 1 صفحات 23-18 | برگشت به فهرست نسخه ها

Tavakkoli H, Derakhshanfar A, Moayedi J, Poostforoosh Fard A. Evaluation of the Effects of Dorema ammoniacum on the Fetus Using a Chick Embryo Model: An Experimental Study. Research in Medicine 2022; 46 (1) :18-23
توکلی هادی، درخشان فر امین، مویدی جواد، پوست فروش فرد علی. بررسی تاثیر گیاه وشا بر جنین با استفاده از مدل جنینی ماکیان: یک مطالعه تجربی. پژوهش در پزشکی. 1401; 46 (1) :18-23

استاد پاتولوژی مقایسه ای، مرکز تحقیقات علوم و فناوری تشخیص آزمایشگاهی، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران ، derakhshanfar@sums.ac.ir
سابقه و هدف: مصرف وشا به عنوان یک گیاه دارویی می‌تواند آثار جانبی مختلفی به همراه داشته باشد. مطالعه پیش‌رو با هدف تعیین اثر عصاره هیدروالکلی گیاه وشا بر وزن، رشد، بافت‌های خارجی و داخلی جنین با استفاده از مدل جنینی ماکیان در سال 1398 انجام شد.
مواد و روش‌ها: در این مطالعه تجربی 21 عدد تخم‌مرغ نطفه‌دار به طور تصادفی به سه گروه مساوی (هر گروه هفت عدد) تقسیم شد. در روز چهارم دوره انکوباسیون، مقدار 5/0 میلی‌لیتر فسفات بافر سالین یا عصاره هیدروالکلی وشا با دوزهای 50 و 100 میلی‌گرم/کیلوگرم وزن تخم‌مرغ به ترتیب به داخل تخم‌مرغ‌های گروه کنترل و گروه‌های آزمایش تلقیح شد. به جنین‌ها تا روز 18 اجازه رشد داده شد و سپس زیر میکروسکوپ لوپ از نظر ضایعه‌های ماکروسکوپی ارزیابی شدند. پس از تهیه اسلایدهای هیستوپاتولوژی، ضایعه‌های میکروسکوپی جنین‌ها هم بررسی شد. برای تعیین اختلاف معنا‌دار متغیرهای کمی بین گروه‌ها از نرم‌افزار SPSS و آزمون آنالیز واریانس یک‌طرفه و تعقیبی توکی استفاده شد.
یافته‌ها: در گروه عصاره هیدروالکلی وشا با دوز 100 میلی‌گرم/کیلوگرم نسبت به کنترل، طول بدن (67/6±21/41 در مقایسه با 88/4±24/86) و وزن جنین (22/0±34/0 در مقایسه با 23/0±59/0) کاهش معنا‌داری را نشان داد (به ترتیب 048/0p= و 0001/0p<). بیش‌ترین آثار پاتولوژیک در بافت‌های ریه، کبد و کلیه گروه دریافت‌کننده عصاره با دوز 100 میلی‌گرم/کیلوگرم مشاهده شد.
نتیجه‌گیری: با توجه به مصرف وشا در مناطق مختلف ایران و آثار سوء عصاره‌ هیدروالکلی آن بر اندام‌های خارجی و داخلی جنین، پیشنهاد می‌شود استفاده از این گیاه به خصوص در دوران بارداری با احتیاط انجام شود.
واژه‌های کلیدی: گیاه وشا، جنین ماکیان، اثر جانبی
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: آسیب‌شناسی