جلد 23، شماره 4 - ( زمستان 1378 )                   جلد 23 شماره 4 صفحات 223-231 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Azizi F, Farshchi Nasr H R, Malek Afzali H, Rahiminia J, Mahdavi B. Employment of Health Care Services by Rural Inhabitants. Research in Medicine 1999; 23 (4) :231-223
URL: http://pejouhesh.sbmu.ac.ir/article-1-2369-fa.html
عزیزی فریدون، فرشچی نصر حمیدرضا، ملک افضلی حسین، رحیمی نیا جمیله، مهدوی بیژن. نحوه بهره گیری روستاییان از خدمات درمانی. پژوهش در پزشکی. 1378; 23 (4) :231-223

URL: http://pejouhesh.sbmu.ac.ir/article-1-2369-fa.html


مرکز تدوین سیاست ها و برنامه ها، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، تهران، ایران.
چکیده:   (1847 مشاهده)
با توجه به مشخص نبودن این که آیا خدمات درمانی به اندازه خدمات بهداشتی موفق است یا خیر، تحقیق حاضر به منظور تعیین نحوه بهره گیری روستاییان از خدمات درمانی خانه های بهداشت و مراکز بهداشتی - درمانی روستایی کشور در سال ۱۳۷۵ انجام گرفت.
پژوهش حاضر با روش توصیفی- مقطعی در خانه های بهداشت و مراکز بهداشتی - درمانی ۱۱ استان صورت پذیرفت روستاها از نظر کیفیت ارائه خدمات بهداشتی درمانی به سه گروه خوب متوسط و ضعیف تقسیم گردیدند، پرسشگران شامل شش پزشک عمومی بودند که نحوه تکمیل پرسشنامه های مختلف و روشهای بررسی در آنها یکنواخت شده بود. هر پزشک بین ۱ تا ۲ استان را طی ۱تا ۳ ماه مورد بررسی قرار داد. پرسش گران با مراجعه به ۱۹۶ روستای مورد مطالعه با ۱۰۶۴ خانوار، ۶۲ به ورز و ۲۷ پزشک مصاحبه نموده و پرسشنامه های ویژه را تکمیل نمودند.
محل اولین مراجعه روستاییان به هنگام بیماری خانه بهداشت می باشد و پس از آن مطب پزشکان خصوصی و مرکز بهداشتی درمانی روستایی به ترتیب دومین و سومین فراوانی را در محل مراجعه اول روستاییان تشکیل می دهد، در مناطق خوب، روستاییان حداقل میزان مراجعه به مرکز بهداشتی - درمانی روستایی (۶ درصد) و بیشترین میزان مراجعه به مطب پزشک عمومی (۳۴ درصد) را داشتند، روستاییانی که به خانه بهداشت مراجعه می نمایند، نزدیک بودن خانه بهداشت را بیشترین علت مراجعه خود اظهار می دارند، رایگان بودن خدمات، به ویژه دارو، اعتماد به بهورز و رعایت سیستم ارجاع از علل دیگر بودند، وجود دارو در خانه های بهداشت بر اساس نظر روستاییان در مناطق ضعیف، متوسط و خوب به ترتیب ۴۵/۵ ، ۷۶/۶ و ۵۷/۲ درصد برآورد شده است. پیشنهادهای به و نفرات برای بهبود ارایه خدمات درمانی در خانه بهداشت به ترتیب فراوانی عبارتند از: در دسترس بودن داروی کافی طبق دستورالعمل برگزاری کلاسهای آموزشی و بازآموزی، احداث مراکز بهداشتی درمانی روستایی در مسیر خانه بهداشت و حضور پزشک به طور مستمر با سیاری در روستاها بر اساس نظر پزشکان، در کمتر از نیمی از موارد دارو به اندازه کافی وجود دارد. وجود تجهیزات درمانی با ۷۳/۱ درصد رضایت پزشکان را جلب نموده است. در هیچ یک از روستاها، ۴۱ قلم داروی مصوب خانه بهداشت به طور کامل وجود ندارد. قرص جلوگیری از بارداری تقریبا به صورت کامل وجود دارد (۹۶/۵ درصد) هم چنین با توجه به فهرست تجهیزات پزشکی خانه های بهداشت وسایل ضروری در خیلی از موارد وجود نداشت.
متن کامل [PDF 6910 kb]   (546 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: بین رشته ای ( مدیریت آموزشی، تحقیقات آموزشی، آموزش پزشکی )
دریافت: 1398/12/7 | پذیرش: 1398/12/7 | انتشار: 1398/12/7

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

Creative Commons License
This Journal is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License | Research in Medicine

Designed & Developed by : Yektaweb