جلد 16، شماره 1 و 2 - ( فروردین - اردیبهشت 1371 )                   جلد 16 شماره 1 و 2 صفحات 43-40 | برگشت به فهرست نسخه ها

Fallah M. Cryptosporidium in Childhood Diarrheas in Iran. Research in Medicine 1992; 16 (1 and 2) :40-43
فلاح محمد. کریپتوسپوریدیوم و اسهال کودکان. پژوهش در پزشکی. 1371; 16 (1 و 2) :40-43

استادیار دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی همدان،تهران،ایران.
بیش از هشتاد سال پیش در سال ۱۹۰۷ تیزر، انگل کوکسیدیایی کریپتوسپوریدیوم را شناسایی و آن را معرفی کرد. اما حدود ۱۵ سال است که این انگل به عنوان یک عامل مهم بیماریزا در انسان شناخته شده است. در اوائل دهه ۱۹۷۰ میلادی دامپزشکان به اهمیت این ارگانیسم در ایجاد اسهال حاد در گوساله پی بردند. در سال ۱۹۷۶ این انگل به عنوان عامل مولد اسهال در مردی ۳۹ ساله که دچار اختلال سیستم ایمنی بود، و نیز کودک سه ساله ای که از هر نظر سالم بود، معرفی گردید. از آغاز دهه ۱۹۸۰ و با کشف بیماری ایدز، انگل یاد شده اهمیت بیشتری پیدا کرد، زیرا مشخص شد که این ارگانیسم یکی از عوامل مهم مولد اسهال شدید، بلند مدت و تهدیدکننده زندگی اینگونه بیماران است. گرچه در ابتدا گمان می شد که کریپتوسپوریدیوم فقط در افرادی که دچار نقص ایمنی هستند باعث بروز بیماری می شود، اما امروزه مشخص شده که انگل در افراد سالم - بویژه کودکان - نیز یکی از عوامل مهم و شایع التهاب معده و روده (گاستروآنتریت) می باشد. انگل در کودکان یک تا ده ساله ایجاد اسهال آبکی، حاد، بدبو و چرب میکند که خودبخود هم خوب می شوند و لازم است که در کنار سایر عوامل انگلی، باکتریائی و ویروسی مولد اسهالهای حاد، مورد توجه قرار گیرد.
دریافت: 1398/12/16 | پذیرش: 1398/12/16 | انتشار: 1398/12/16