جلد 16، شماره 3 و 4 - ( مهر - اسفند 1371 )                   جلد 16 شماره 3 و 4 صفحات 92-88 | برگشت به فهرست نسخه ها

Aghazadeh R. Sclerosing Therapy of Esophageal Varices. Research in Medicine 1992; 16 (3 and 4) :88-92
آقازاده رحیم. اسکلروتراپی واریسمری. پژوهش در پزشکی. 1371; 16 (3 و 4) :88-92

استادیار دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی(بیمارستان آیت ا... طالقانی)،تهران،ایران.
خونریزی از واریس مری عارضه ای خطرناک و کشنده است. اقدامات درمانی که تا کنون برای این گونه بیماران انجام شده، عبارتند از: درمان پزشکی که تأثیر قاطعی نداشته است؛ اعمال جراحی به صورت بستن عروق و شانت های پورتو سیستمی که این روش هم به علت مرگ و میر بالا، عوارض و هزینه زیاد، برای بیشتر بیماران مناسب نیست، عملا کنار گذاشته شده است.
روشی که اخیرا مطرح و به کار گرفته می شود اسکلرو تراپی واریس مری است. به منظور بررسی کارآیی این روش، ۱۰۴ بیمار که در فاصله ۵ سال (۱۳۶۳ - ۱۳۶۸) به علت خونریزی از واریس، اسکلروتراپی، شده بودند، مورد بررسی قرار گرفته اند.
مطالعه به صورت آینده نگر و گذشته نگر انجام گرفت. مواد اسکلروزان (سدیم - تترادسیل، اتانول آمین و اتانول) از طریق آندوسکوپ به درون و با اطراف رگ تزریق شد. مقدار ماده ای که در هر جلسه تزریق شده، ۶-۲۰ میلیلیتر بود و با ۳ تا ۸ نوبت تزریق، واریسها به طور کامل محو شدند. با این روش، کنترل خونریزی در ۹۲ درصد با موفقیت همراه بوده و در جلوگیری از عود تا ۲۱ ماه پس از اسکلروتراپی در ۸۹ درصد موفق بوده و عوارض. منجر به مرک ۲ درصد گزارش شده است. با توجه به نتایج مذکور و عسلی بودن این روش در بیشتر مراکز درمانی کشور و هزینه نسبتا کم آن - در مقایسه با اعمال جراحی - این روش به عنوان درمان انتخابی خونریزی واریس مری توصیه نمی شود.
دریافت: 1398/12/16 | پذیرش: 1398/12/16 | انتشار: 1398/12/16