جلد 4، شماره 2 - ( بهار 1355 )                   جلد 4 شماره 2 صفحات 166-162 | برگشت به فهرست نسخه ها

Jamalian R, Karimi I, Nasirzadeh M H. Epidemiologic Characteristics of Liver Cancer in Iran (Including 4-Year Statistics of Pahlavi University of Medical Sciences). Research in Medicine 1976; 4 (2) :162-166
جمالیان رضا، کریمی ایرج، نصیرزاده محمد حسین. ویژگی‌های اپیدمیولژیک سرطان کبد در ایران (بانضمام آمار ۱۰ ساله دانشکده پزشکی پهلوی دانشگاه تهران ). پژوهش در پزشکی. 1355; 4 (2) :162-166

دانشکده علوم تندرستی، دانشگاه آزاد ایران.
سرطان کبد در ایران بیماری نادری است . از ۶۰ بیمار مبتلی به سرطان کبد ۲۰ نفر دچار هپا توکارسینوم و دو نفر مبتلی به کلانژیوکارسینوم بودند و در بیماران مبتلا به هپاتوکارسینوم ۱۱ مورد مرد و ۹ مورد زن وجود داشتند در حالیکه در اکثر آمارهای جهانی نسبت مردان به زنان ۴-۲ برابر بیشتر است.
در بین بیماران مورد مطالعه ما اوج ابتلاء به سرطان در گروه سنی ۵۰-۴۱ ساله است که با آمارهای جهانی تفاوت چشم گیری دارد.
ضمن بحث در باره انسیدانس این بیماری در نقاط مختلف جهان به پرووالانس فوق­العاده آن در شرق آسیا و جنوب آفریقا تاکید شده و علاوه بر کلونورکیس سی­نن­سیس و سم قارچی آفلاتوکسین به نقش اتیولژیک سیروز پست نکروتیک، سیروز ماکروندو لر وهموکروماتوز و Thorotrast ( که در رادیو گرافی کبد و مجاری صفراوی بکار می­رفت)، استروئیدهای آنابولیزان، الکل و آنتی ژن استرالیائی هم اشاره شد. آفلاتوکسین که متهم شماره یک در ایجاد سرطان کبد است مکررا از مواد غذائی بدسیلو شده جدا شد( و۲ سال پیش ۶ میلیون دلار پسته صادراتی ایران به آمریکا - بوات دارا بودن این سم قارچی - پس داده شد).
نوع مطالعه: پژوهشی |
دریافت: 1398/12/24 | پذیرش: 1398/12/24 | انتشار: 1398/12/24