جلد 46، شماره 4 - ( 10-1401 )                   جلد 46 شماره 4 صفحات 158-141 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ahrabi B, Moghadasali R, Piryaei A, Tabatabaei Mirakabad F S, Shekari F, Abbaszadeh H A. Cell and Drug Therapy in Renal Fibrosis with Emphasis on Cellular and Molecular Pathways: A Systematic Review. Research in Medicine 2022; 46 (4) :141-158
اهرابی بهناز، مقدسعلی رضا، پیریایی عباس، طباطبایی میرک آباد فاطمه سادات، شکری فائزه، عباس زاده حجت اله. سلول درمانی و دارو درمانی در فیبروز کلیه با تاکید بر مسیر سیگنالینگ سلولی و مولکولی: مطالعه سیستماتیک. پژوهش در پزشکی. 1401; 46 (4) :141-158

مرکز تحقیقات لیزر در علوم پزشکی، بیمارستان شهدای تجریش، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.،مرکز تحقیقات اختلالات شنوایی، بیمارستان لقمان حکیم، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.،گروه بیولوژی و علوم تشریحی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران. ، hoomanabs@gmail.com
سابقه و هدف: فیبروز کلیه مشخصه پاتولوژیکی تقریباً تمامی بیماری­های مزمن کلیه با اتیولوژی­های متنوع است و قابل اطمینان‌ترین پیش‌بینی‌کننده پیشرفت بیماری مزمن کلیه (CKD) در مرحله نارسایی کلیوی است. بیماری­های کلیوی، انواعی از سلول­ها و کمپارتمان­های کلیوی را تحت تاثیر قرار داده و سبب گسترش انواع فیبروز با عنوان گلومرواسکلروزیس، فیبروز بینابینی و فیبروز آترواسکلروزیس و پری واسکولار می­شود. مکانیسم­های سلولی و مولکولی بسیاری از جمله مسیرهای پیام­رسانیcAMP ، WNT،  TGF-β1و WNT/B catenin در ایجاد بیماری فیبروز کلیه دخیل هستند و فقط با درک دقیق مکانیسم­های اساسی فیبروز کلیه می­توان توسعه درمان­های موثر را تسهیل کرد. هدف از این مطالعه مروری بررسی سلول درمانی و دارو درمانی در فیبروز کلیه با تاکید بر مسیر سلولی و مولکولی برای درک مکانیسم‌های اساسی فیبروز کلیه است.
روش کار: در این مطالعه، مرور جامعی در رابطه با مسیرهای سلولی و مولکولی دخیل در بیماری فیبروز کلیه به همراه دارو درمانی و سلول درمانی که در بهبود این بیماری استفاده می­شود، از طریق جست‌وجو در پایگاه­های اطلاعاتی اسکوپوس، پاب مد و گوگل اسکالر از سال 2010 تا 2022 انجام شد. از این تعداد 95 مقاله با توجه به معیارهای خروج از مطالعه انتخاب و بررسی شد.
نتیجهگیری: روش­های سلول درمانی بهینه دارای عوارض جانبی کمتری در مقایسه با دارو درمانی هستند و با توجه به نوع فیبروز درگیر شده در کلیه امکان ترمیم آن با استفاده از سلول­های بنیادی وجود خواهد داشت. به نظر می­رسد که پیام­رسانی سلولی TGF-β1 نقش به سزایی در ایجاد فیبروز کلیه دارد و داروهای مورد استفاده در بهبود فیبروز کلیه، غالباً به اهمیت مسیر پیام‌رسانی TGF-β1 پرداخته­اند که علاوه بر بهبود نسبی این بیماری، دارای عوارض بسیاری هستند. استفاده از سلول درمانی در درمان فیروز مزمن کلیه دارای اثرات مناسب‌تر و عوارض کمتری نسبت به دارودرمانی  است و سلول‌های بنیادی مزانشیمی مناسب‌ترین کاندیدا را برای پیوند دارا هستند.
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: اورولوژی
دریافت: 1399/1/19 | پذیرش: 1401/8/3 | انتشار: 1401/11/26