جلد 46، شماره 4 - ( 10-1401 )                   جلد 46 شماره 4 صفحات 7-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Salarinezhad Z, Ebrahimzadeh K, Sharifi G, Rezaee Mirghaed O. The Effect of ETSS Surgery on the Degree of Visual Pathway Disorder in Patients with Pituitary Macroadenoma. Research in Medicine 2022; 46 (4) :1-7
سالاری نژاد زهرا، ابراهیم زاده کاوه، شریفی گیو، رضایی میرقائد امیدوار. بررسی تاثیر جراحی ETSS بر میزان اختلال مسیر بینایی در بیماران ماکرو آدنوما هیپوفیز. پژوهش در پزشکی. 1401; 46 (4) :1-7

گروه جراحی مغز و اعصاب، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران. ، dr.zahra.salarinezhad@gmai.com
سابقه و هدف: آدنومای هیپوفیز حدود 15-12 درصد تومورهای داخل مغزی را شامل می‌شود. اختلال بینایی به طور معمول شایع‌ترین علامت آبجکتیو در این ضایعات است. Diffusion Tensor Imaging یک نوع MRI است که به بررسی مسیرهای ماده سفید می‌پردازد. در این مطالعه هدف ما استفاده از DTI برای ارزیابی کمی این اختلال بینایی و استفاده از آن برای پیش‌بینی بهبود بینایی است به خصوص بررسی آن در جامعه ایرانی که تا کنون بررسی نشده است.
روش کار: در این مطالعه تجربی از نوع مقایسه before and after treatment، 20 بیمار مبتلا به ماکروآدنومای هیپوفیز که شکایت از مشکلات بینایی داشتند، مورد معاینه قرار گرفته که سپس در بین سال‌های 1397 تا 1400 تحت عمل جراحی اندونازال اندوسکوپی (ETSS) قرار گرفتند. بیماران تحت بررسی با ,Conventional MRI DTI و معاینات نوروافتالمولوژی در دو دوره یعنی قبل از عمل و سپس سه ماه بعد از عمل جراحی قرار گرفتند. در این مطالعه اثر سایز، سن بیمار و مدت علایم بر روی بهبود بینایی نیز ارزیابی شد. تمام یافته‌ها توسط آزمون SIGN TEST انجام شد.
یافتهها: از 20 بیمار تعداد 9 (45 درصد) زن و 11 (55 درصد) مرد بودند. سن بیماران برابر با 11 ± 39 با دامنه 16 تا 60 سال است. اندازه سایز تومور بیماران برابر با 4/59± 9/24 با دامنه 4/02 تا 21/03 میلی‌متر است. مدت ابتلا به بیماری 12/9± 18/6هفته علامت دار بودند. همه پارامترها یعنی FA و MD در DTI و MD در پریمتری بهبود بینایی و کاهش میزان آسیب مسیر بینایی را در بعد از عمل نسبت به قبل از عمل نشان می‌دهند. تغییرات همه شاخص‌ها به لحاظ آماری معنادار بود )0/001> (Pمیزان FA با MD در پریمتری رابطه معکوس داشت.
نتیجهگیری: به نظر می‌رسد که همه پارامتر‌ها بعد از عمل جراحی بهبود پیدا می‌کند و احتمالاً DTI می‌تواند برای ارزیابی کمی اختلال بینایی مفید واقع شود.
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: جراحی اعصاب
دریافت: 1400/9/7 | پذیرش: 1401/3/28 | انتشار: 1401/11/26