جلد 46، شماره 4 - ( 10-1401 )                   جلد 46 شماره 4 صفحات 71-59 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.IAU.KHUISF.REC.1397.233

Naghian Z, Taghian F. Effect of Eight Weeks of High- Intensity Intermittent Exercise (HIIT) and Low- Intensity Persistence Exercise (LIET) with a High- Fat Diet on the Expression of FSP27 and HIF-1α of Adipose Tissue in Overweight Male Rats. Research in Medicine 2022; 46 (4) :59-71
نقیان زهرا، تقیان فرزانه. مقایسه تاثیر تمرین تناوبی شدید (HIIT) و تداومی کم شدت (LIET) بر میزان بیان ژن‌های FSP27 و HIF-1α بافت چربی احشایی موش‌های صحرایی دارای اضافه وزن. پژوهش در پزشکی. 1401; 46 (4) :59-71

گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اصفهان (خوراسگان)، اصفهان، ایران. ، f_taghian@yahoo.com
سابقه و هدف: چاقی و اضافه وزن سبب اختلالات در متابولیسم بافت چربی سبب کاهش جریان خون و افزایش هایپوکسی می‌شود. از سویی، انجام تمرین‌های ورزشی به عنوان یک مکمل درمانی کم هزینه و کارآمد مشخص شده است. هدف از مطالعه حاضر مقایسه اثرات هشت هفته تمرین اینتروال شدید (HIIT) و تمرین تداومی کم شدت (LIET) بر میزان بیان ژن‌هایα HIF-1 و FSP27 در بافت چربی موش‌های صحرایی نر دارای اضافه وزن بود. این مطالعه در سال 1399در پژوهشکده زیست فناوری رویان اصفهان انجام شده است.
روش کار: در مطالعه تجربی حاضر، 40 موش نر ویستار در سن پنج هفتگی و با وزن 24/6± 155/4گرم به طور تصادفی به چهار گروه مساوی تقسیم شدند. گروه کنترل، HIIT و LIET که به مدت 16 هفته غذای پر چرب مصرف کردند و گروه شم در این مدت از غذای استاندارد استفاده کرد. تمرینات گروه HIIT با پروتکل تمرینی شامل وهله‌های شدید و گروهLIET کم شدت اجرا شد بود. در پایان، میزان بیان ژنαHIF-1 و FSP27 بافت چربی جدا شده از موش‌ها به روشtime pcr Real- اندازه‌گیری شد.
یافتهها: میزان بیان ژن‌هایαHIF-1 و FSP27 در بافت چربی موش‌های دارای اضافه وزن و چاق به طور معنااری افزایش یافته است و نسبت به گروه شم بیان ژن‌ها به ترتیب حدود  7/3 و 1/5 برابر افزایش یافته است. همچنین، میزان بیان ژنαHIF-1 در گروه HIIT (0/003P=) و گروه LIET (0/001P=) نسبت به گروه کنترل به میزان 3/3 برابر کاهش یافته است. همچنین میزان بیان FSP27 بین گروه کنترل و گروه HIIT (0/016P=) و LIET (0/042P=) به میزان 0/3 برابر کاهش یافته است.
نتیجهگیری: رژیم غذایی پرچرب به طور قابل توجهی وزن موش‌ها را افزایش داده و سبب چاقی شده  است. تمرین‌های با شدت زیاد و تداومی کم شدت سبب کاهش بیان ژن αHIF-1 و FSP27 در بافت چربی شده‌اند. انجام این تمرین‌ها سبب بهبود متابولیسم و عملکرد بافت چربی می‌شود.
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: تربیت بدنی و علوم ورزشی ( فیزیولوژی ورزشی - بیومکانیک ورزشی )
دریافت: 1400/11/16 | پذیرش: 1401/3/30 | انتشار: 1401/11/26