، darvishpoor@sbmu.ac.ir
چکیده: (20793 مشاهده)
چکیده
سابقه و هدف: در قرن حاضر با توجه به موفقیت اقدامات بهداشتی ـ درمانی در تغییر الگوی بیماری ها، جمعیت سالمند دنیا بویژه در کشورهای رو به توسعه از قبیل ایران بیشترین نرخ رشد را داشته است. بنابراین حفظ و ارتقاء سلامت وکیفیت زندگی سالمندان به عنوان یک گروه جمعیتی آسیب پذیر بیش از گذشته مورد توجه قرار می گیرد. پژوهش حاضر با هدف شناسایی و معرفی ابزارهای اندازه گیری وضعیت سلامت و کیفیت زندگی سالمندان انجام شد.
روش بررسی: با استفاده از کلید واژه های کیفیت زندگی و سلامت سالمندان جستجوی جامعی بدون محدودیت در سال انتشار مقالات در پایگاه های اطلاعاتی مدلاین، سازمان بهداشت جهانی و سایر منابع در دسترس انجام شد. با مطالعه این مقالات، ابزارهای سنجش وضعیت سلامت وکیفیت زندگی سالمندان شناسایی گردید و ابزارهای رایج مورد استفاده معرفی و در مورد آنها بحث شد.
یافته ها: بر اساس کلید واژه های جستجوی مطالعه حاضر، 5186 مقاله بدست آمد که 91 مقاله بطور مستقیم در ارتباط با اندازه گیری وضعیت سلامت و کیفیت زندگی سالمندان بودند. بیشترین ابزارهای مورد استفاده به ترتیب فرم کوتاه 36 (49 درصد)، فرم کوتاه 12 (7 درصد)، نیمرخ سلامت ناتینگهام (6 درصد)، نیمرخ اثر ناخوشی (4 درصد) و پرسش نامه وضعیت سلامت 12 عبارتی (4 درصد) بودند.
نتیجه گیری: با توجه به ویژگی های خاص سالمندان و استفاده از ابزارهای عمومی اندازه گیری وضعیت سلامت و کیفیت زندگی، نیاز به وجود ابزارهای اندازه گیری خاص سالمندان با حساسیت و دقت بیشتر و اعتبار و پایایی مناسب تر ضروری است.
واژگان کلیدی: اندازه گیری، وضعیت سلامت، کیفیت زندگی، سالمند
نوع مطالعه:
پژوهشی |
موضوع مقاله:
بین رشته ای ( مدیریت آموزشی، تحقیقات آموزشی، آموزش پزشکی ) دریافت: 1388/12/4 | انتشار: 1388/10/25
ارسال پیام به نویسنده مسئول