Rezazadeh1 A, Rashidkhani2 B, Omidvar2 N. Evaluation of major dietary patterns and general and central obesity in adult women of north Tehran in 2007 . Research in Medicine 2010; 33 (4) :246-258
URL:
http://pejouhesh.sbmu.ac.ir/article-1-693-fa.html
، : a_rnut80@yahoo.com
چکیده: (15331 مشاهده)
چکیده
سابقه و هدف: به کارگیری روش تحلیل الگوهای غذایی میتواند با منعکس کردن رفتارهای تغذیهای افراد، اطلاعات بیشتری را در زمینه اتیولوژی تغذیهای بیماریهای مزمن از جمله چاقی در اختیار محققین قرار دهد. هدف این مطالعه، تعیین الگوهای غذایی غالب و چاقی عمومی و شکمی در زنان بزرگسال ساکن شمال شهر تهران در سال 1386 بود.
روش بررسی: دراین مطالعه مقطعی، 460 زن 50-20 ساله ساکن مناطق تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در شمال شهر تهران به روش نمونهبرداری تصادفی طبقهبندی شده انتخاب شدند. دریافتهای غذایی در یک سال گذشته با پرسشنامه نیمهکمی بسامد خوراک گردآوری شد. وزن و قد و دور کمر طبق دستورالعملهای استاندارد اندازهگیری و نمایه توده بدن (BMI) محاسبه شد. چاقی عمومی به صورت kg/m2 30 ≤ BMI و چاقی شکمی به صورت دور کمر 88 ≥ سانتیمتر تعریف شد. با روش تحلیل عاملی الگوهای غذایی غالب تعیین شدند. رابطه الگوهای غذایی غالب با چاقی عمومی و شکمی با روش رگرسیون لجستیک بررسی شد.
یافته ها: دو الگوی غذایی غالب الگوی شامل غذایی سالم و الگوی غذایی ناسالم شناسایی شدند. بعد از تعدیل اثر عوامل مخدوش کننده، افرادی که در بالاترین چارک الگوی غذایی ناسالم قرار داشتند، به طور معنیداری احتمال بیشتری برای ابتلا به چاقی عمومی (نسبت شانس: 70/3، 01/0>P) و چاقی شکمی (نسبت شانس: 01/4، 01/0>P) داشتند و افرادی که در بالاترین چارک الگوی غذایی سالم قرار داشتند، احتمال کمتری برای ابتلا به چاقی عمومی و چاقی شکمی داشتند.
نتیجه گیری: الگوهای غذایی غالب زنان مورد مطالعه با چاقی عمومی و چاقی شکمی مرتبط بود. انجام مطالعات آیندهنگر برای تأیید این یافتهها ضروری است.
واژگان کلیدی: الگوی غذایی، تحلیل عاملی، چاقی عمومی، چاقی شکمی، زنان.
نوع مطالعه:
پژوهشی |
موضوع مقاله:
بین رشته ای ( مدیریت آموزشی، تحقیقات آموزشی، آموزش پزشکی ) دریافت: 1389/3/8 | انتشار: 1388/11/26
ارسال پیام به نویسنده مسئول