جلد 34، شماره 1 - ( 1-1389 )                   جلد 34 شماره 1 صفحات 40-35 | برگشت به فهرست نسخه ها

Vazirinejad R, Sajadi M A, Maghool N. A historical cohort study assessing the effect of diabetes on the quality of life of patients. Research in Medicine 2010; 34 (1) :35-40
وزیری‌نژاد* رضا، سجادی2، محمد علی، معقول3 نجمه. نقش ابتلا به بیماری دیابت در کیفیت زندگی: نتایج یک مطالعه کوهورت تاریخی. پژوهش در پزشکی. 1389; 34 (1) :35-40

1 دانشیار، گروه آموزشی پزشکی اجتماعی، دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان ، : rvazirinejad@yahoo.co.uk
چکیده سابقه و هدف: مکانیسم اثر بیماری ها بر کیفیت زندگی انسان ها به واسطه میزان معلولیتی است که به طور موقت یا دایم ایجاد می گردد. با توجه به شیوع و روند افزایشی بیماری دیابت و اهمیت کیفیت زندگی بیماران و نیز عدم وجود مطالعه قبلی در جمعیت تحت بررسی، مطالعه حاضر انجام شد. روش بررسی: در این مطالعه کوهورت تاریخی، یک هم گروه که از لحاظ سن، جنس، سطح تحصیلات، طبقه اجتماعی، شغل و وضعیت تاهل یکسان بودند و تنها از نظر ابتلا به بیماری در دو گروه بیمار (تعداد 101 نفر) و سالم (تعداد 123 نفر) قرار داشتند، بررسی شدند. سطح کیفیت زندگی با استفاده از پرسشنامه استاندارد شده SF-36 مورد ارزیابی قرار گرفت. اطلاعات در محیطی ارام و توسط یک فرد اموزش دیده جمع آوری شد. از روش های آماری پارامتریک (t-test) و غیرپارامتریک (Mann-Whitney U) برای مقایسه دو گروه استفاده شد. یافته ها: فراوانی افراد با کیفیت زندگی نامطلوب در گروه دیابت بطور معنی داری بیش از گروه سالم بود. مهم ترین جنبه متاثر از این بیماری، وضعیت احساسی و عاطفی آنها بود. محاسبه خطر نسبی نشان داد که ابتلا به بیماری دیابت به طور معنی داری و به اندازه 1/7 برابر (فاصله اطمینان 95 درصد: 4/13-8/3) احتمال ایجاد کیفیت زندگی نامطلوب را در افراد تحت بررسی افزایش می دهد. نتیجه گیری: این مطالعه تایید نمود که ابتلای به بیماری دیابت، شانس کسب زندگی با کیفیت نامطلوب را به شدت افزایش می-دهد. با توجه به افزایش امید به زندگی، بیماران سال های نسبتا طولانی را با این بیماری طی می نمایند و ارتقاء کیفیت زندگی این افراد از اهمیت بالایی برخوردار است. واژگان کلیدی: کیفیت زندگی، دیابت، کوهورت تاریخی، رفسنجان.
دریافت: 1389/7/7 | انتشار: 1388/12/24