جلد 34، شماره 4 - ( 11-1389 )                   جلد 34 شماره 4 صفحات 218-214 | برگشت به فهرست نسخه ها

Eslami G, Taheri S, Ayatollahi S A, Zare Mohazzabiyyeh R. Effects of Calendula officinalis extract on bacteria isolated. Research in Medicine 2011; 34 (4) :214-218
اسلامی گیتا، طاهری سودابه، فلاح فاطمه، گودرزی حسین، آیت‌اللهی سید عبدالمجید، زارع مهذبیه راضیه. مقایسه تاثیر گیاه همیشه‌بهار با سفالوسپورین‌ها بر باکتری‌های جدا شده از بیماران مبتلا به سلولیت. پژوهش در پزشکی. 1389; 34 (4) :214-218

دکترای داروسازی، دانشکده علوم دارویی، دانشگاه آزاد اسلامی ، g_eslami@yahoo.com
چکیده:   (19091 مشاهده)
چکیده سابقه و هدف: با توجه به مقاومت به آنتی‌بیوتیک‌های مهار کننده سنتز دیواره سلولی به علت حضور بتالاکتاماز، عدم حضور گیرنده-های پنی‌سیلین و ناتوانی داروهای بتالاکتام در فعال‌سازی آنزیم‌های اتولیتیک دیواره سلول باکتری، به منظور مقایسه اثر آنتی-باکتریال گیاه همیشه بهار با سفالوسپورین‌ها که جزء مهارکننده‌های سنتز دیواره سلولی هستند، بر باکتری‌های جدا شده از بیماران مبتلا به سلولیت، این مطالعه انجام شد. روش بررسی: تحقیق با طراحی تجربی بر روی 100 نمونه از بیماران مبتلا به سلولیت انجام شد. گل همیشه بهار به روش پرکولاسیون با حلال متانول 85 درصد عصاره گیری شد. حلال به وسیله روتاری تبخیر و به وسیله دستگاه لیوفیلیزه گردید. اثر ضدباکتریایی عصاره با دو روش دیسک دیفیوژن و MIC بررسی شد و به همراه 5 دیسک آنتی‌بیوتیک‌های سفیکسیم، سفالکسین، سفتریاکسون، سفتی‌زوکسیم و سفازولین هاله‌های عدم رشد حاصل از دیسک‌های آنتی‌بیوتیکی با عصاره تام برحسب نوع باکتری مقایسه گردید. داده‌های بین گروه‌های آنتی‌بیوتیکی بر روی مقاومت با آزمون ANOVA و در داخل گروه‌ها با آزمون t زوجی مورد قضاوت آماری قرار گرفتند. یافته‌ها: استرپتوکوک‌ها، آنتروکوک فکالیس، استافیلوکوک، MRSA و استافیلوکوک ساپروفیتیکوس به رقت 128/1 عصاره در آزمایش MIC حساس بودند. در آزمایش دیسک دیفیوژن، استرپتوکوک‌ها و آنتروکک فکالیس به عصاره 100 درصد حساس و استافیلوکوک ساپروفیتیکوس در برابر عصاره مشابه سفتی‌زوکسیم حساسیتی معادل 50 درصد داشت. استافیلوکوک MRSA نسبت به عصاره حساسیت معادل 100 درصد داشت و باکتری‌های گرم منفی مانند پروتئوس، ای‌کلای، کلبسیلا، سراشیا و سودوموناس در برابر این عصاره مقاوم بودند. اختلاف معنی‌داری بین کاربرد عصاره گیاه بر روی باکتری‌های گرم مثبت و منفی وجود داشت (001/0p<). نتیجه‌گیری: به نظر می‌رسد که عصاره گل همیشه بهار همراه با آنتی‌بیوتیک‌ها در درمان سلولیت می‌تواند کاربرد داشته باشد. واژگان کلیدی: مقاومت آنتی‌بیوتیکی، سفالوسپورین، عصاره گل همیشه بهار، سلولیت، باکتری‌های گرم مثبت.
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: میکروب‌شناسی
دریافت: 1390/1/9 | انتشار: 1389/10/25