جلد 34، شماره 4 - ( 11-1389 )                   جلد 34 شماره 4 صفحات 256-249 | برگشت به فهرست نسخه ها

ترقی جاه صدیقه، حمدیه مصطفی، یعقوبی نرگس. عوامل پیش‌بینی کننده مصرف سیگار و قلیان در دانشجویان دانشگاه‌های دولتی. پژوهش در پزشکی. 1389; 34 (4) :249-256

دکترای مشاوره، عضو هیات علمی وزارت علوم،تحقیقات و فناوری ، Taraghi_sh@yahoo.com
چکیده سابقه و هدف: مصرف سیگار و قلیان از مشکلات بهداشت عمومی به شمار می‌رود. تحقیقات زیادی در زمینه شیوع مصرف سیگار، قلیان و عوامل مرتبط با آن انجام شده است. اما در پژوهش‌های اندکی به آنالیز رگرسیون عوامل مرتبط با آن پرداخته شده است. هدف از انجام این پژوهش، تعیین شیوع و تحلیل رگرسیون عوامل موثر در مصرف سیگار و قلیان در جمعیت دانشجویی کشورمان بود. روش بررسی: این پژوهش به روش مقطعی- توصیفی بر روی 8375 نفر از دانشجویان دانشگاه‌های کشور اجرا گردید. روش نمونه‌گیری، خوشه‌ای تک‌مرحله‌ای بود. ابزار پژوهش، پرسش‌نامه شیوع شناسی اعتیاد با آلفای کرانباخ 68/0 بود. داده‌ها با روش آماری تحلیل رگرسیون لوجستیک تحلیل شد. یافته‌ها: شیوع مصرف سیگار و قلیان در کل نمونه پژوهش به ترتیب 8/30 و 3/40 درصد بود. تحلیل رگرسیون مشخص کرد که متغیرهای استان محل سکونت، وضعیت تاهل، نگرش نسبت به مصرف سیگار، جنسیت، داشتن دوست سیگاری، مذهبی بودن، معدل تحصیلی ترم گذشته و حمایت عاطفی خانواده پیش‌بینی کننده‌های سودمند برای سیگاری شدن (05/0>p) و متغیرهای استان محل سکونت، جنسیت، داشتن دوست قلیانی، نگرش نسبت به مصرف قلیان، بومی و غیربومی بودن، معدل تحصیلی و حمایت عاطفی خانواده پیش‌بینی کننده سودمند قلیانی شدن (05/0>p) بودند. نتیجه‌گیری: سوءمصرف سیگار و قلیان در جمعیت مورد بررسی به طور قابل توجهی بالا است. با توجه به اینکه دانشجویان مدیران و اداره‌کنندگان آینده کشور هستند، لزوم درنظر گرفتن خدمات پیشگیرانه و آموزش مهارت‌های زندگی مشهود است. واژگان کلیدی: سیگار، قلیان، دانشجو.
نوع مطالعه: پژوهشی |
دریافت: 1390/1/9 | انتشار: 1389/10/25