جلد 35، شماره 1 - ( 3-1390 )                   جلد 35 شماره 1 صفحات 13-7 | برگشت به فهرست نسخه ها

Dadkhah A, Fatemi F, Davoodian N. Effect of caraway essential oils on the level of oxidative stress factors in heart and kidney tissues of septic rats. Research in Medicine 2011; 35 (1) :7-13
دادخواه ابوالفضل، فاطمی فائزه، داوودیان ناهید. تاثیر اسانس زیره سیاه بر سطح فاکتورهای استرس اکسیداتیو در بافت‌های قلب و کلیه رت‌های سپتیکی. پژوهش در پزشکی. 1390; 35 (1) :7-13

دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد قم ، Dadkhah_bio@yahoo.com
چکیده سابقه و هدف: با توجه به عوارض جانبی ناشی از مصرف داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAID) برای درمان سپسیس، امروزه استفاده از گیاهان دارویی در درمان سپسیس و التهاب اهمیت ویژه‌ای پیدا کرده‌اند. در این تحقیق، اثر حفاظتی اسانس زیره سیاه بر سطح فاکتورهای دخیل در استرس اکسیداتیو در دو بافت قلب و کلیه در رت های مبتلا به سپسیس بررسی شد. روش بررسی: تحقیق حاضر با طراحی تجربی روی 30 سر رت انجام گرفت. حیوانات به 5 گروه تقسیم شدند: گروه شاهد (SOP)، گروه CLP، دو گروه تیمار CLP+ اسانس زیره سیاه (50 و 100 میلی‌گرم بر کیلوگرم وزن بدن) و گروه کنترل مثبت CLP+ ایندومتاسین (10 میلی‌گرم بر کیلوگرم وزن بدن). سپسیس با استفاده از مدل تجربی التهابی CLP (Cecal Ligation and Puncture) در رت‌ها القاء شد. سپس 24 ساعت بعد از CLP، رت‌ها کشته شدند و بافت‌های قلب و کلیه آنها و همچنین پلاسما به منظور بررسی پارامترهای استرس اکسیداتیو ازجمله پراکسیداسیون لیپیدها و گلوتاتیون و پارامترهای پلاسمایی آسیب بافتی از جمله اوره، کراتینین و CK-MB جداسازی شدند. یافته‌ها: از دو بافت قلب و کلیه، تنها کلیه در اثر القاء سپسیس دچار آسیب نسبی گردید، به طوری که در گروه CLP سطح پراکسیداسیون لیپیدها و نیز نسبت اوره به کراتینین نسبت به گروه شاهد افزایش یافت. تیمار رت‌ها با اسانس زیره و نیز داروی ایندومتاسین باعث تعدیل پارامترهای افزایش یافته فوق گردید. نتیجه‌گیری: به نظر می رسد که تیمار حیوانات با اسانس زیره سیاه منجر به محافظت بافت کلیه و جلوگیری از آسیب این بافت در اثر القاء سپسیس می‌گردد. واژگان کلیدی: اسانس، زیره سیاه، قلب، کلیه، سپسیس، استرس اکسیداتیو.
دریافت: 1390/3/23 | انتشار: 1390/2/25